5 manieren waarop mHealth de gezondheidszorg verandert

 in Blog, eHealth, eHealth88, Innovatie, mHealth, Overige

mHealth en eHealth zijn twee begrippen die nauw samenhangen. Het begrip m-Health staat voor mobile healthcare en draait om het gebruik van mobiele communicatiemiddelen, zoals mobiele telefoons, in de gezondheidszorg. mHealth kan daarom ook wel ‘mobiele eHealth’ genoemd worden omdat mHealth de toepassing van digitale communicatie in de zorg specificeert op mobiele apparatuur. Aangezien de mobiele telefoon niet meer weg te denken is in het dagelijks leven kan de zorg hier niet op achterblijven. Tegenwoordig zijn er al meer dan 10.000 apps beschikbaar die van toepassing zijn op de gezondheidszorg en dit aantal blijft groeien. Om deze trend inzichtelijk te maken geven wij vijf voorbeelden hoe mHealth invloed gaat hebben op de zorg in 2017. 

Quantified self

Quantified self staat voor ‘de zelfmetende mens’ en houdt in dat de mens in de toekomst individuele data kan gaan verzamelen en verwerken. Verschillende gebieden zoals gewicht, energie niveau, slaapkwalitie, conditie en andere lichamelijke waarden worden gemeten en geanalyseerd. Door deze trend neemt de populariteit van wearables, zoals de Fitbit, steeds meer toe. Vanuit een breder medisch perspectief biedt de analyse van individuele gegevens de mogelijkheid om meer gedetailleerd onderzoek te doen en biedt het een arts het vermogen om op afstand in te grijpen op een kritiek moment. Op dit moment zijn wearables en in-huis controleapparaten nog erg duur, maar in de toekomst zullen de kosten flink gaan drukken naarmate zorgverleners en patiënten meer gebruik van deze apparaten maken.

Remote postoperatieve zorg

Mobiele apps kunnen erg veel bieden voor de kwaliteit en consistentie van ziekenhuisbehandelingen. Zij kunnen namelijk de kans op positieve resultaten tijdens postoperatieve zorg enorm vergroten en daarmee een aanzienlijke financiële last voor veel ziekenhuizen wegnemen. Mobiele apps bieden namelijk de mogelijkheid om patiënten thuis te volgen in een voorgeschreven herstelplan. Artsen kunnen zo gegevens verzamelen over alles wat te maken heeft met bijvoorbeeld de hartslag of schommelingen in het gewicht zodat er op tijd ingegrepen kan worden.

Compagnons voor patiënten met psychische klachten

Er worden steeds meer apps ontwikkeld die hulp bieden aan mensen met psychische klachten. Deze klachten kunnen uiteenlopen van obsessief-compulsieve stoornissen tot depressies. Therapeuten kunnen de gegevens van deze apps verzamelen om aan te sluiten aan de behoefte van de patiënt en eventueel de behandelplannen hierop aanpassen. De groei in bewustwording rond geestelijke gezondheidsproblemen zal zeker leiden tot een voortdurende innovatie.

Het verbeteren van interne processen

Het is belangrijk dat professionals zorgvuldig omgaan met vertrouwelijke patiëntgegevens, verzekering en de overdracht van grote bedragen tussen meerdere partijen. Het is ook erg belangrijk dat deze processen goed verlopen, omdat er in deze sector levens op het spel staan. Snelle en directe toegang tot kritische informatie over gezondheid en het up-to-date blijven van onderzoekstudies kunnen door middel van mHealth een enkele klik verwijderd zijn. Dit zorgt ervoor dat professionals de beste beslissingen voor behandeling kunnen nemen. Verder kunnen interne processen door middel van technologie aanzienlijk verbeterd worden leiden tot kostenbesparing.

Interactieve zorg

Hoewel veel mensen denken dat mHealth zorgt voor minder menselijk contact in de zorg, zal zorg een interactieve 24/7 service worden. Mensen die zich in gebieden bevinden met weinig toegang tot zorg krijgen door innovaties in mHealth toch de mogelijkheid tot geavanceerde zorg opties. Uitbreiding van de communicatie tussen patiënt en zorgverlener voegt een laag van vriendelijkheid toe aan zorginstellingen. Een betere relatie tussen patiënt en zorgverlener verhoogt de kwaliteit van de zorg en de tevredenheid van de patiënt.

Bent u benieuwd welke vorm van mHealth of eHealth het beste past bij uw zorginstelling? Of wilt u graag wat meer informatie over wat er allemaal mogelijk is op deze gebieden? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact met ons op info@ehealth88.nl of 030 – 3200380 !

Bron: mobiledoctors.nl

Recente blogs

Zoeken