Apple stelt patiëntendossiers Health Records open voor ontwikkelaars

 in Blog, eHealth, Innovatie, mHealth

Afgelopen januari heeft techgigant Apple de applicatie Apple Health Records gelanceerd. Health Records is een tool waarmee elektronische patiëntendossiers via iPhones en iPads in te zien of te gebruiken zijn. Natuurlijk zal er eerst expliciet toestemming plaatsvinden voor er gebruik gemaakt mag worden van zulke informatie. Zo kunnen patiënten hun medische gegevens inzien van meerdere deelnemende zorginstellingen.

Bij de lancering werkt Apple samen met 12 ziekenhuizen in de Verenigde Staten, in steden zoals Los Angeles. Door een nauwe samenwerking met de gezondheidszorg is het gelukt om een ervaring te creëren waar naar werd uitgekeken, en dat is: medische dossiers gemakkelijk en veilig te bekijken op je iPhone. Door klanten in staat te stellen hun algehele gezondheid in te zien, hopen ze consumenten te helpen meer grip op hun gezondheid te krijgen en dit ook beter te begrijpen.

Over welke gegevens hebben we het?

Onder andere zullen dat de gegevens over allergieën, medicijnen, aandoeningen en immunisaties zijn. Ook net zoals het soort dingen waarop ze een EPD-patiëntenportaal kunnen controleren, zoals laboratoriumresultaten. Ook kan er bijgehouden worden wanneer gegevens gewijzigd zijn door de zorginstellingen zelf.
Vanaf nu zal Apple Health Records ook worden opengesteld voor ontwikkelaars zodat er apps ontwikkeld kunnen worden die zorgverlener en patiënt in staat stellen samen naar een betere en vooral inzichtelijke behandeling te werken.

Medisafe

Neem bijvoorbeeld Medisafe. Medisafe wordt nu al door meer dan een half miljoen mensen in Amerika gebruikt. Dankzij de koppeling tussen Medisafe en Health Records kunnen patiënten eenvoudig hun voorschriften in Medisafe bijhouden en reminders instellen. Medisafe heeft toegang gekregen tot de medicatie van alle zorgcentra, daardoor kan de app gemakkelijk een seintje geven bij een mogelijk probleem tussen de medicaties die ingenomen moeten worden. Dit is handig op het moment dat men vergeet medicatie in te nemen, met een reminder denk je, ‘oh ja, ik was het bijna vergeten!’ De zorgverlener hierdoor ook het traject van een behandeling met medicatie beter volgen en waar nodig ingrijpen.

Hoe werkt het, in het kort

Dankzij de open API (application programming interface), kunnen de artsen de medische data van patiënten in een keer in hun eigen ResearchKit zetten. ResearchKit is het door Apple ontwikkelde software framework om met smartphones aan een medisch onderzoek mee te doen. Normaal krijgt een arts meer te weten over de patiënt door middel van een vragenlijst of telefonische intakes. Nu kunnen onderzoekers en artsen door deze nieuwe API de persoonlijke data van mensen direct raadplegen en de benodigde informatie gelijk verzamelen, hier is wel toestemming van de patiënt voor nodig.

“Door de data uit gezondheidsdossiers te combineren met data uit HealthKit kunnen patiënten een meer holistisch beeld van hun gezondheid krijgen” Apple’s chief operating officer.

Developers kunnen met deze API-apps ontwikkelen door de HealthKit tool van Apple te gebruiken. Waar ResearchKit de kant voor de zorgverlener bedient, kunnen developers HealthKit gebruiken om data inzichtelijk te maken voor patiënten en consumenten. App-ontwikkelaars of onderzoekers kunnen dus apps ontwikkelen die gebruik maken van de medische gegevens die patiënten of consumenten in hun Health Records hebben opgeslagen. Ook daar is wel toestemming voor nodig.
Zo meldt Apple: “Als consumenten de data uit hun digitale gezondheidsdossier willen delen met bepaalde apps, dan wordt deze data direct vanuit HealthKit naar die desbetreffende app gestuurd. Niet eerst langs Apple’s servers.”

Nu wordt deze nieuwe technologie alleen nog in Amerika gebruikt, de vraag is of het uiteindelijk naar Nederland komt. Is Nederland klaar voor deze nieuwe ontwikkeling?

 

Bronnen:

Recente blogs

Zoeken