Cadeau met risico’s

 in Blog, eHealth

Speelgoeddrones zijn dit jaar populairder dan ooit. Artsen in Nederland waarschuwen: ouders onderschatten de gevaren van speelgoeddrones. In Engeland raakte een peutertje z’n oog kwijt toen een drone tegen z’n gezicht aanvloog.

Je bestuurt ze met je tablet of smartphone, kunt er ongeveer 50 meter ver mee vliegen (met topsnelheden van 18 km/uur), en je maakt er de mooiste opnames mee vanuit de lucht: de drones zijn bijna te mooi om waar te zijn. Speelgoed voor de 21e eeuw. Voor kinderen van 8 tot 80 jaar.

Ze worden steeds populairder en staan hoog op de verlanglijstjes voor Sinterklaas en Kerst: speelgoeddrones. Maar ze zijn niet zonder gevaar, waarschuwen oogartsen: “Die dingen zijn gevaarlijker dan je denkt.” De Nederlandse speelgoedbranche verwacht dat speelgoedwinkels de komende maand een grote toename in de verkoop van de speelgoeddrones. Bij Bart Smit en Intertoys verwachten ze rond de feestdagen enkele tienduizenden drones te verkopen. Het is een zeer populair cadeau, vooral de drones die tussen de 50 en de 100 euro kosten worden veel verkocht. Ook Mediamarkt ziet dat de drone gewild is. De elektronicazaak ziet dat dit jaar de drone ‘echt doorbreekt’. Vorig jaar rond december werden er honderden verkocht, dit jaar verwacht Mediamarkt er duizenden te verkopen.

Het Nederlands Oogheelkundig Genootschap waarschuwt voor de gevaren van drones. Oogarts Tjeerd de Faber van het gezaghebbende Oogziekenhuis Rotterdam heeft recent al twee kinderen behandeld die op het verkeerde moment op de verkeerde plek liepen en een drone in hun gezicht kregen. Bij een van de slachtoffers moest het oog worden gehecht nadat een propeller zich in het oog hard geboord. Het jongetje zal de rest van zijn leven wazig blijven zien. De Faber wil ouders waarschuwen: “Ik denk mensen zich onvoldoende realiseren wat het kan betekenen als zo’n propeller dwars door je oog gaat.”

Is er iets tegen te doen? De oogarts denkt van wel. ‘Draag een vuurwerkbril’. Hij adviseert iedereen die met drones speelt om een speciale vuurwerkbril te dragen. Zo’n bril kan de ogen beschermen tegen de propellers. Pearle Opticiens deelt voorafgaand aan de jaarwisseling vuurwerkbrillen uit. De winkelketen heeft 70.000 brillen klaarliggen. Dat maakt de brillengigant vrijdag 27 november 2015 bekend. De actie werd vorig jaar ook uitgevoerd, toen werden alle brillen uitgedeeld. De actie is een initiatief van oogarts Tjeerd de Faber.

Naast de speelgoeddrones worden drones ook binnenkort ingezet door grote bedrijven. Zo wil Google in 2017 beginnen met het leveren van pakjes aan klanten met behulp van dornes. Dat heeft een topbestuurder van het Amerikaanse bedrijf op 2 november 2015 laten weten op een bijeenkomst van luchtverkeersleiders. Volgens David Vos, die leiding geeft aan het droneprogramma Project Wing van Google, moet in dat jaar op commerciële basis worden begonnen met leveringen met onbemande vliegtuigjes. Ook internethandelaar Amazon heeft plannen om pakketjes via drones aan consumenten te leveren.

Bron: NU & RTLnieuws

Recente blogs

Zoeken