Dichterbij dan u denkt: de digitale dokter

 in Blog, eHealth, Innovatie

eHealth is everywhere! De knappe koppen in Silicon Valley hebben al veel veranderd in ons leven. Hoe we communiceren (via WhatsApp), hoe we een film kijken(via services zoals Netflix) en wat we doen als we even moeten wachten(via de combinatie van Facebook met een iPhone). Nu hebben de bedrijvige ondernemers uit Californië hun ogen op een nieuw doel gezet: De dokter digitaliseren.

Op het moment zijn er ongelofelijk veel ontwikkelingen die deze richting uit gaan, zoals chatbots en virtuele gesprekspartners die vragen stellen over de klachten van patiënten. Waar mogelijk geven ze ook zelf advies of verwijzen ze patiënten naar de huisarts of zelfs het ziekenhuis. Het lijken net mensen, maar eigenlijk zijn het computers.

Forward

Een andere ondernemer uit Silicon Valley is nu bezig de start-up Forward op te zetten. Deze start-up implementeert eHealth door en door in het dokterskantoor. Voor de nu nog hoge prijs van $149 per maand, is er een huisarts beschikbaar met een iPad als receptioniste.Deze huisarts heeft allerlei nieuwe technologieën. Infraroodscanners die precies meten waar de beste aders zitten om bloed te prikken en een variëteit aan bodyscanners.

Natuurlijk is er ook nog gewoon een huisarts waarmee de patiënt een gesprek kan hebben over klachten. Het meest uitzonderlijke is dat de praktijk een computer-assistent heeft die de gesprekken en alle data van de tests verzameld en in een analyse verwerkt zodat de huisarts een duidelijk overzicht krijgt per patiënt wat er aan de hand is en zo beter over een eventueel behandelplan kan beslissen.Deze analyse en het behandelplan kunnen door de patiënt daarna bekeken worden op een muur groot touchscreen waarop alle medische uitslagen staan. De huisarts neemt de patiënt daarna stap voor stap door de gegevens en het behandelplan heen.

Deze praktijk van de toekomst levert ook een vorm van thuiszorg door middel van een app, waarmee de patiënt vanuit huis met dokters kan praten. De app geeft zelf ook advies over een gezonde maaltijd en leefstijl, aangepast aan het behandelplan van de patiënt in kwestie. Daarnaast kan de app medische gegevens bijhouden via fitness trackers, smartwatches en de smartphone zelf. Deze kunnen dan doorgestuurd worden naar de huisartsenpraktijk.

Adrian Aoun

De bedenker van dit project is de Amerikaanse Adrian Aoun, een innovator die eerder al een bedrijf oprichtte wat hij voor een mooie som aan Google verkocht heeft. Hij begon met deze start-up nadat een jong lid van zijn familie ernstige medische problemen kreeg waar veel kosten bij kwamen kijken. Nadat alle problematiek voorbij was, vond hij het niet duidelijk waarom de kosten zo hoog lagen en waar alle uitgaven heengegaan waren.

Toen begon bij hem het ideaal te groeien om de uit de pan rijzende kosten van de zorg zowel inzichtelijk te maken als in te dammen. Na lang brainstormen met Aaliya Yaqub, de voormalig hoofd huisarts van de huisartsenpraktijk op het terrein van Facebook, besloot hij Forward op te richten.

Hiermee hoopt hij echt iets te veranderen in de medische wereld en vooral ook in de eerstelijns zorg. Zijn verwachting is dat daar nog veel kans is om kosten te beperken.

We staan aan het begin van veel veranderingen door al deze nieuwe eHealth-ontwikkelingen. Wat denkt u? Heeft dit ook een kans van slagen in Nederland?

Laat uw mening horen via onze poll die u hieronder kunt vinden:
Bron: CNN

Recente blogs

Zoeken