De Hartklepgame, serious game voor huisartsen
Een serious game is een spel waarbij het hoofddoel niet vermaak is. Het doel van serious games is vooral de speler helpen zich te ontwikkelen, onderwijzen of om inzichten te verwerven. Het vermaak en de beleving van een serious game ondersteunen daarin om de informatie te versterken.
De hartklepgame is serious
Op 20 augustus is in Nederland de Hartklepgame gelanceerd. De ontwikkelaars zijn dr. Renée van den Brink, cardioloog en plaatsvervangend opleider in Amsterdam UMC, dr. Janneke Wittekoek, cardioloog Heartlife Klinieken. Zij hebben in de ontwikkeling samengewerkt met huisartsen. Deze serious game is met name ontwikkeld voor huisartsen. Het doel is om de kennis van het cardiologisch consult te vergroten en de auscultatie Auscultatie is het afluisteren van lichaamsgeluiden met behulp van een stethoscoop of een hoorbuis. vaardigheden te vergroten.
Waarom is deze game ontwikkeld? Ongeveer één op de acht mensen boven de 75 jaar heeft aortaklepstenose. Dat is de meest voorkomende hartklepziekte. De verwachting is dat gezien de vergrijzing het aantal nog zal toenemen. Volgens de bedenkers van de game is het op tijd ontdekken van een hartruis een belangrijk, eerste signaal van een hartklepziekte. Dat kan levensreddend zijn. Dat vraagt wel om een zorgvuldig cardiologisch consult en luisteren met de stethoscoop.
Voor de hartklepgame is onlangs accreditatie verleend door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC 1). Dit maakt het mogelijk voor huisartsen om met het ‘spelen’ van de hartklepgame accreditatiepunten te behalen.
Herkennen, beoordelen & patiënttevredenheid
De hartklepgame speelt zich af in een virtuele spreekkamer waarin de speler de huisarts is. In de wachtkamer wacht een patiënt, je zoekt nog even wat informatie op in je computer en roept de patiënt binnen. Vervolgens dien je de juiste vragen te stellen en de juiste onderzoeken bij de patiënt af te nemen om tot een oordeel te kunnen komen over zijn klachten.
Het spel beperkt zich niet slechts tot klikken, de beleving wordt versterkt doordat de gebruiker ook echt goed moet luisteren en kijken en rekening moet houden met wat de patiënt wel en niet te vragen. Als de gamer het protocol goed doorloopt, oplet en luistert om tot de juiste diagnose te komen dan wordt er een score toegekend. Deze score wordt na ieder level uitgedrukt in een tevredenheidspercentage van de patiënt. Als de gebruiker voldoende punten behaald, dan wordt een accreditatiepunt toegekend (ABC 1).
Serious games bieden perspectief voor de toekomst
Op het gebied van serious gaming is momenteel veel gaande. Dat (toekomstige) artsen en patiënten meer met serious gaming te maken gaan krijgen lijkt zeker. Binnen de cognitieve wetenschappen wordt onderzocht met fMRI welke delen van de hersenen worden geactiveerd bij gaming en wat dit betekent. Als daar antwoorden op komen dan kunnen serious games mogelijk gerichter worden ontwikkeld. De vraag die nu nog veel speelt is: heeft serious gamen effect? Tot nu toe lijkt dit wel het geval, al is er nog veel onderzoek nodig om het effect van serious games te evalueren.
Zelf de hartklepgame spelen? De game is beschikbaar voor Online voor PC, iTunes en Android.
Bron:
ICT&Health
Hartklepgame.nl