Digitale behandelingen binnen de GGZ worden in Nederland steeds populairder
Het aantal Nederlanders dat bij depressie, angststoornissen of stemmingswisselingen gebruik maakt van online therapie groeit. In 2015 is het aantal patiënten met 85.000 gegroeid.
Zeker 285.000 Nederlanders maakten in 2015 gebruik van een mix van therapie via de computer of hun mobiel en ‘face-to-face’ gesprekken. Dat blijkt uit onderzoek van Minddistrict en het IPPZ.
Voor de opkomst van digitale therapie, moest je volgens IPPZ-oprichter Joris Molenaar ‘al gauw weken wachten’ op je eerste gesprek. “Nu start je direct online met je intake. Dat bespaart dertig minuten per cliënt, die daardoor ook nog eens beter en sneller geholpen wordt.”
Zijn bedrijf groeide in 2015: van veertien naar dertig mensen en de komende maanden komen er nog zeven mensen bij. “Vijf jaar geleden werd ik nog uitgelachen als ik zei dat online therapie de toekomst had”, verklaart Molenaar. “Nu sluiten wij per maand gemiddeld 20 procent nieuwe gebruikers aan. In 2014 was dat 14 procent per maand.”
Zorgverzekeraars stimuleren dat patiënten met lichte klachten door de huisarts worden gezien. Na een gesprek bij de huisarts starten zij met online therapie onder begeleiding van een praktijkondersteuner, zoals psychologen of verpleegkundigen. Zo kunnen mensen met stemmingswisselingen via hun telefoon bijhouden wanneer zich wel en wanneer zij zich niet goed voelen.
Hoogleraar eMental-Health van de Vrije Universiteit Amsterdam Heleen Riper wijst op de risico’s van de groei. “Heel veel instellingen gaan met onlinetherapie aan de slag, maar we weten nog veel te weinig over de effectiviteit.” Zo moet volgens haar beter worden uitgezocht welk deel van de behandeling online zou moeten en wat beter niet. Van de invoering van onlinetherapie via de huisarts staat voor Riper vast dat het klinisch effectief is en kosten scheelt. “Maar dat wil niet zeggen dat iedereen er baat bij heeft. Het is net als een paracetamol bij hoofdpijn: bij de één werkt het wel, bij de ander niet.”
Bron: AD.nl en NU.nl