Duurzamer de zorg in

 in eHealth, Innovatie, mHealth

Als we aan de gezondheidszorg in combinatie met duurzaamheid denken dan wordt er meestal aan besparingen op energie en recycling van medische apparatuur gedacht. Zo kan er ze zeker al 115 miljoen euro binnen de ziekenhuizen bespaard worden met het zuiniger zijn met lampen, een betere isolatie en een optimale bezettingsgraad.

Het inzetten van E-health en intelligente zorgsystemen kan daarnaast ook een hele goede impact hebben op het proces naar een duurzame gezondheidszorg.

 

Hoe zit het met de patiënt?

Het begrip van en het omgaan met de duurzame patiënt of cliënt van de zorg bij  acute en chronische lichamelijke aandoeningen is een stuk lastiger. Dat is vaak nog niet genoeg in beeld bij de betrokkenen. En dat is eigenlijk een vreemde situatie, want als er ergens geld en mankracht te besparen valt is dat op de positieve duurzame gezondheid en levenswijze van de cliënt.

 

Verspilling

Medisch gezien en met oog op het milieu is het erg onverantwoord om als gezondheidszorg  er niet voor te kiezen een duurzame manier van werken aan te gaan. Er is veel verspilling binnen onze kostbare gezondheidszorg en erna kan de dokter het wel weer oplossen.. Dit is eigenlijk iets waar we beter bewust van moeten worden.

Waarom we dit een verspilling noemen is omdat er met het geld wat er bezuinigd kan worden onze gezondheidszorg inhoudelijk groots verbeterd kan worden. Doordat er nog niet veel motivatie of enthousiasme ligt omtrent de technieken en milieuvriendelijke ontwikkelingen, verliezen we eigenlijk meer dan we denken. Onthoud ook dat klachten die u nu zou kunnen hebben er dus eigenlijk niet hoeven te zijn als we hier meer tijd in zouden steken.  We halen er meer uit als we de duurzaamheid door zouden zetten. We zouden meer wetenschap kunnen ontwikkelen met het geld, daarnaast meer artsen op de werkvloer kunnen krijgen, dus meer zorg voor onze patiënten.

 

Positieve wending van e-Health

De komst van e-Health met devices zoals apps, e-coaches en zelf-checks brengt het zelfmanagement in de gezondheidszorg steeds meer bij patiënt/cliënt zelf. De patiënt kan door opbouwende feedback en tips samengesteld met stimulerende visuele uitslagen, zelf meer controle hebben over diens gezondheid. De patiënt kan ook eigen haalbare doelen op het gebied van gezondheid stellen en daardoor ook een gezonde leefstijl en welzijn vasthouden.

 

Streven voor een duurzame gezondheidszorg

Wat we eigenlijk zeggen is dat het doorzetten van een duurzame omgang in de gezondheidszorg een hoge prioriteit hoort te krijgen. Een gezonde duurzame leefomgeving biedt ook een toekomst met garantie. E-health heeft daarom ook de ability en geeft ook de kans om dit te verbeteren. Een goede oplossing zou zijn om bij het verduurzamen ook de bespaarde kosten te laten zien, zodat men beseft wat er wordt bespaard.

Hierbij zou een duurzaamheidsstrategie opgesteld kunnen worden. Dit zou een goed overzicht kunnen brengen op de financiën (bezuinigingen). Wat dus ook een  invloed op het verbeteren van het aanbod binnen de zorg. En natuurlijk niet te vergeten is dat onze natuurlijke bronnen door een duurzaamheidsstrategie ook in bescherming wordt genomen.

Bent u benieuwd hoe u zelf binnen uw praktijk of zorgorganisatie eHealth en blended care effectief kan integreren? Of wilt u zich daarin eerst laten adviseren? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij hielpen al meer dan 120 praktijken en zorggroepen op weg met eHealth. Neem vrijblijvend contact op met eHealth88

bron: ICT Health 

Recente blogs

Zoeken