e-Healthfestival 2018
Dinsdag 30 oktober vond in Leiden het e-Healthfestival 2018 plaats, een festival dat volledig in het teken stond van eHealth. Het festival was toegankelijk voor iedereen, patiënten, zorgverleners, zorgmanagers, zorgbestuurders, zorgondernemers, gemeenten, studenten en de overheid waren allen aanwezig.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS)
De dag werd geopend door Erik Gerritsen, secretaris-generaal van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS). Hij sprak over, hoe de overheid er aan werkt om eHealth te doen slagen. Punten waar het ministerie van VWS inhoudelijk mee bezig is; eHealth = health, zorg op de juiste plek, regie over eigen gezondheid, low tech high impact en iedereen CEO van zijn eigen zorg. Een probleem dat volgens hem in Nederland speelt, is dat de informatie is gefragmenteerd en niet met elkaar verbonden is. Het ministerie van VWS probeert dit probleem op te lossen, zo heeft het een Informatieberaad Zorg opgericht. Informatieberaad Zorg, een bestuurlijke samenwerking tussen deelnemers uit het zorgveld en het ministerie van VWS. Het probeert gezamenlijk een onderhoudbaar informatiestelsel voor de zorg te ontwikkelen.
Pontes medical
Veel goede ideeën/plannen in de zorg eindigen vaak in de prullenbak en bereiken zo nooit de patiënt. Het samenwerkingsverband Pontes medical probeert vanuit UMC’s(Utrecht, Amsterdam en het VUmc) een brug te slaan tussen Patiënt, kliniek, kennisinstellingen, MKB en marktpartijen. Alle partijen hebben andere belangen en Pontes medical probeert deze samen te brengen, om zo ideeën ook echt te kunnen realiseren.
Zorglandschap 4.0
De dag werd afgesloten door Ruud Veltenaar, trendwatcher en inspirator en hij sprak over Zorglandschap 4.0. In het kort ging zijn talk over de weg van Zorglandschap 1.0 naar het toekomstige Zorglandschap 4.0, een integrale zorg met de nadruk op preventie.
1.0 wordt omschreven als een Zorglandschap die gericht is op input- en gezag-gerichte institutionele zorg.
2.0 richt men zich op het resultaat-gerichte zorg, dit komt volgens Ruud vooral opgang door nieuwe frisse ideeën van de millennial generatie medewerkers in de zorg.
3.0 integrale zorg welke patiëntgericht is ziet hij als een overbruggingsfase.
4.0 Een mensgerichte, holistische-integrale zorg die gericht is op preventie.
Volgens Ruud Veltenaar bied Zorglandschap 4.0 mogelijkheden voor grensoverschrijdende innovatie, burgerinitiatieven en andere vormen van samenleven, door samen te denken en werken aan een zelfredzame samenleving. Met deze talk kwam er ook een einde aan een geslaagd event.