eHealth; de patiënt is er klaar voor, uw praktijk ook?

 in Blog, eHealth

“Robots, domotica, beeldschermbellen, online-consulten, apps, slimme pleisters. Er gebeuren al veel mooie dingen op het gebied van eHealth in Nederland maar we moeten meer tempo maken” minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Steeds meer patiënten hebben behoefte aan online contactmogelijkheden binnen de zorg. Tegenwoordig is communicatie via internet en mobiele middelen in het dagelijks leven niet meer weg te denken. Deze middelen zijn ook inzetbaar in het contact tussen patiënt en zorgverlener. Niet de technologie zelf is hierbij belangrijk, het draait juist om hoe de technologie de zorg kan veranderen. Door de online communicatiemiddelen worden zorgverleners uitgedaagd in hoe zij hun patiënten het beste kunnen bereiken en hoe zij de relatie tussen patiënten kunnen behouden. Goede online communicatie kan bereikt worden door bijvoorbeeld online afspraken te maken en vragen stellen via een website of e-mail aan de huisarts.

Patiënten weten vaak niet welke online contactmogelijkheden er aangeboden worden. Uit de eHealth-monitor 2015 van NIVEL en Nictiz blijkt dat patiënten wel gebruik willen maken van de online contactmogelijkheden. Zowel ouderen als jongeren willen meer technische ontwikkelingen in de zorg. Uit onderzoek van Salesforce is gebleken dat de generatie van 18 tot 34 jaar vindt dat er nog onvoldoende moderne technologie wordt gebruikt in de zorg. Om het gebruik te laten groeien, zouden praktijken hun patiënten beter op de hoogte moeten stellen van de online contactmogelijkheden.

De interactie met de patiënt kan verlopen via verschillende online kanalen en zoals apps, tele-zorg en wearables. Apps en platformen kunnen een aanvullende rol spelen bij de behandeling van klachten. Mensen met klachten kunnen via apps en platformen bijvoorbeeld buiten een fysiotherapeut om oefeningen doen. Deze zorg wordt ook wel tele-zorg genoemd. Tele-zorg is zorg op afstand waarbij zorgontvanger en zorgaanbieder zich niet op dezelfde plek bevinden. Platformen zoals mijnfysioonline.nl bieden ondersteuning aan de fysiotherapeut. Via dit platform kunnen fysiotherapeuten korte video-opnames en uitleg van de juiste oefeningen delen. Hierdoor kunnen patiënten de oefeningen terugkijken en stijgt de therapietrouw. Eén van de voordelen van tele-zorg is dat praktijken hiermee 24-uurs zorg kunnen aanbieden.

Deze nieuwe vorm van communicatie brengt een kostenbesparing met zich mee. Online fysiotherapie biedt een makkelijk en efficiënte manier aan om lichamelijke klachten tegen te gaan. Zowel zorgaanbieder als patiënt kunnen profiteren van de tijdwinst. De patiënt hoeft namelijk de deur niet meer uit en een consult kan bijvoorbeeld thuis of op werk plaatsvinden.

In 2013 deed de Radboud Universiteit in opdracht van Achmea onderzoek naar deze nieuwe vorm van fysiotherapie. Aan het onderzoek namen 133 werknemers met lichamelijke klachten deel. Zij kregen een jaar lang consulten via webcam en telefoon, oefeningen en advies werden aangeboden via een online platform. Het onderzoek toonde aan dat het aantal benodigde behandelingen sterk daalde ten opzichte van reguliere fysiotherapie, mét behoud van de zorgkwaliteit.

Naast apps, wearables en tele-zorg kan de communicatie via de website gaan met behulp van een online chatfunctie. Dit is onderdeel van de zorgmarketing waardoor elke bezoeker van de website optimaal benut en geholpen wordt. Via de chat wordt bijvoorbeeld informatie gegeven en worden zowel nieuwe als bestaande klanten geholpen bij het maken van een afspraak. Zo biedt een praktijk persoonsgerichte ondersteuning wat tegelijkertijd een praktijk kan onderscheiden en een professionele uitstraling geeft. Ook scheelt het onnodig veel storende telefoontjes en e-mails en scheelt het daarmee veel tijd. Wilt u meer weten? Bekijk nu wat de support chat van eHealth88 voor uw praktijk kan betekenen.

Uit het onderzoek van Salesforce bleek dat 60% van de ondervraagde jongere generatie serieuze interesse heeft om tele-zorg te gebruiken. Zo kunnen zij het aantal persoonlijke bezoeken van de zorgaanbieder verminderen en toch blijven beide partijen up-to-date over de gezondheid van de patiënt. Verder geeft 70% van de jongeren aan dat ze afspraken liever via een app willen maken. Dit betekent dat de jongere generatie door middel van smartphones en apps op digitale wijze contact willen met zorgaanbieders, net zoals zij dat gewend zijn in hun dagelijks leven. Ook geven jongeren aan open te staan om gestimuleerd te worden om gezonder te leven door middel van een app. Daarbij zijn ze bereid om medische gegevens, data over hun beweging en resultaten van onderzoeken te bespreken via een app. De patiënt zal meer zelf gaan doen en wordt daarmee automatisch meer betrokken in het zorgproces.

eHealth biedt mogelijkheden voor mensen om een deel van de klachten zelf kunnen voorkomen of verhelpen. Dit kan patiënten het gevoel geven meer ‘in control’ te zijn over hun eigen lichaam. Het verlegt de nadruk van zorg naar gezondheid, en daar is een “eHealth” natuurlijk ook op gericht.

Bron: Smarthealth Nictiz & eHealth88

Recente blogs

Zoeken