eHealth en fashion!

 in Blog, eHealth, eHealth88, Innovatie

eHealth ontwikkeld zich op het gebied van apps en wearables steeds verder. Digitale horloges en brillen worden steeds populairder onder consumenten omdat deze handige apparaatjes de gezondheid op elk moment kunnen monitoren. De meeste wearables worden op dit moment rond de pols gedragen. Maar waarom zouden we niet gebruik maken van iets wat we altijd bij ons hebben? Onze kleding.

Verschillende ontwerpers zijn al aan het spelen met het idee van ‘slimme kleding’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een T-shirt met zonnecellen of een jas die je telefoon kan opladen. Maar kleding kan ook gebruikt worden voor de zorgsector. Op dit moment is er binnen de zorgsector veel gaande rondom het op afstand monitoren en adviseren van patiënten. Dit is voor artsen handig om bijvoorbeeld diabetespatiënten goed in de gaten te houden. Het dragen van ‘slimme’ kleding kan perfect inspelen op deze trend, door sensoren in kleding te plaatsen. Deze sensoren kunnen door middel van Bluetooth statussen naar je mobiele telefoon sturen, die vervolgens naar je arts kunnen worden gestuurd.

Het grootste telecombedrijf in Japan (NTT DoCoMo) heeft recent ook bekend gemaakt zich bezig te houden met de ‘slimme’ kleding. Dit bedrijf gaat zich echter meer bezighouden met de sportkant van eHealth. De kledinglijn die gelanceerd zal worden meet vitale lichaamsfuncties door middel van sensoren die in de kleding verwerkt zijn. De sensoren sturen gegevens draadloos naar de smartphone, waar ze vervolgens verwerkt worden in een gezondheidsapp. Gegevens zoals calorieën-inname, stappen en beweging zullen te zien zijn. En het handigst is: het kan gewoon in de wasmachine!

Een andere toepassing die ‘slimme’ kleding kan hebben is het verbeteren van de houding. Een Nederlandse ontwerpster heeft een wearable ontworpen voor onder de kleding, die de druk rond de nek, schouders en rug meet. De sensoren in het kledingstuk meten de houding van de drager, sturen dit door naar een bijbehorende app en stimuleren hierdoor de gebruiker een betere houding aan te nemen. Ideaal voor mensen die een ‘zittend’ beroep hebben.

Op dit moment houden niet alleen ‘kleine’ ondernemers en ontwerpers zich bezig met de combinatie van zorg en fasion, steeds meer ‘grote’ merken laten zien dat ze aandacht besteden aan technologie in kleding. Zo kondigde het modemerk Chanel aan technologie en fashion terug te laten komen in de modeshow voor lente 2017 en was Intel te zien op de Fasion Week in Parijs met een ‘slimme’ zonnebril.

Bent u benieuwd welke eHealth toepassingen geschikt zijn voor uw zorginstelling? Of wilt u graag innoveren maar weet u niet goed welke manier de beste is? Neem dan een kijkje op onze site of neem contact met ons op via info@ehealth88.nl, voor toekomstbestendige zorg!

Bron: Mobiledoctors.nl

Recente blogs

Zoeken