eHealth: een hype of zorgrevolutie?

 in Blog, eHealth, eHealth88, Innovatie, mHealth

De zorg zal binnen enkele jaren revolutionair veranderen: grote ziekenhuizen verdwijnen en steeds meer mensen houden thuis via een telefoon of tablet hun gezondheid in de gaten.

Tenminste: dat denken minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn. Schippers is fan van eHealth en stelde onlangs in NRC handelsblad dat het grote ziekenhuis over een paar jaar achterhaald is. Steeds meer zorg zal thuis plaatsvinden en niet meer in het ziekenhuis, stelt Schippers. Ook door veel bedrijven en investeerders buiten de zorg wordt digitale zorg gezien als een nieuwe grote markt. Krijgen we echt een zorgrevolutie? Of is dit een ware hype?

Onderzoek naar eHealth

eHealth staat voor alle digitale toepassingen in de zorg om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Daarmee gaat eHealth in brede zin over digitale toepassingen voor de gezondheidszorg. Deze digitale toepassingen zijn websites, videoconsulten, het zelf meten van hartslag of bloeddruk, zorgrobots en gezondheids-apps voor de smartphone. Niels Chavannes, hoogleraar eHealth-toepassingen, “eHealth is pas een paar jaar gaande. Er is heel veel nieuws over, er zijn heel veel start-ups, veel mensen zijn enthousiast, maar er is nog heel weinig goed onderzoek.” Onderzoek moet uitwijzen of bijvoorbeeld zelfmetingen de zorg daadwerkelijk verbeteren. Alleen al in het Leids Universitair Medisch Centrum lopen nu 27 onderzoeken naar toepassingen van eHealth.

Innovaties

Volgens eHealth experts zijn baanbrekende innovaties onontkoombaar en noodzakelijk om de toenemende zorgvraag het hoofd te kunnen bieden. Een Amerikaanse startup claimt met een paar druppels bloed op tweehonderd ziektes te kunnen testen. Met een bloedafname, voor maar een paar dollar, krijg je de uitslag direct in je eigen e-mailbox.

De digitale gezondheidszorg is een groeimarkt waar wereldwijd miljarden in omgaan. Maar het is de vraag of eHealth de zorg daadwerkelijk verbetert en goedkoper maakt. Lucien Engelen is het boegbeeld van eHealth in Nederland. Hij beoordeelt in het Radboudumc in Nijmegen binnen dertig dagen welke tech-innovaties toegevoegde waarde hebben voor de patiënt en voor de arts. “Wij kijken of de bestaande technologieën werken en aansluiten bij de behoefte van patiënt en professional.” In het Raboud-ziekenhuis lopen op dit moment minstens twintig wetenschappelijke onderzoeken naar uiteenlopende eHealth innovaties.

Ziekenhuizen blijven noodzakelijk

Volgens zorgondernemer Loek Winter blijven ziekenhuizen noodzakelijk. Er komen veel nieuwe patiënten bij als gevolg van de dubbele vergrijzing. Ook gaan mensen nu dagelijks hun eigen meetresultaten zien, wat ook meer vraag gaat opleveren. Voor de interpretatie van al die nieuwe data blijven dokters noodzakelijk.

Bron: Nos.nl en Nieuwsuur

Recente blogs

Zoeken