eHealth op je iPhone

 in Blog, eHealth, Innovatie

eHealth dringt langzaam maar zeker door op de zorgmarkt en krijgt nu ook een plekje in het dagelijks leven van een iPhone-gebruiker. Grote bedrijven zoals Phillips, TomTom en Samsung houden zich steeds meer bezig met digitalisering van de zorg. iPhone fabrikant Apple houdt zich op zijn beurt ook al een tijdje bezig op dit gebied en lanceerde twee jaar geleden de app ‘Gezondheid’ die standaard op alle iPhone’s staat. Een update van iOS 10 is veelbelovend.

De vernieuwde versie van de app zal moeten functioneren als platform waar allerlei informatie over je gezondheid uitgewisseld en gelezen wordt. Het wordt voor gebruikers makkelijker om hun medische dossiers in digitale vorm bij te houden op hun telefoon. Medicatie-overzichten en overdrachtsdocumenten zouden makkelijk kunnen worden ingezien door de patiënt, echter moeten ziekenhuizen en huisartsen de dossiers wel digitaal ter beschikking stellen. In Amerika zijn al enkele organisaties die hebben aangekondigd samen te gaan werken met de Gezondheid app. Jammer genoeg is dit in Nederland nog niet het geval.

Naast de mogelijkheid om medische gegevens bij te houden, geeft de Gezondheid app ook informatie over activiteit, mindfulness, voeding en slaap. De Gezondheid app verzamelt echter niet alle gegevens zelf, maar zal veel gaan uitwisselen met andere apps op de telefoon. Dit houdt in dat de Gezondheid app gegevens van de apps verzameld, maar ook gegevens uitstuurt waar nodig. Het aantal stappen wordt door de app wel zelf gemeten door middel van sensoren in de iPhone, de rest zal door andere apps worden gedaan. Het idee achter de Gezondheid app is dan ook dat het een overzichtelijke plaats wordt voor gegevens vanuit allerlei andere apps, toepassingen en wearables met betrekking op je gezondheid.

De Gezondheid app is een typische ontwikkeling op het gebied van de trend ‘quantified self’ waarbij de mens elementen uit zijn dagelijks leven meet en hiervan leert. Voorbeelden hiervan zijn de Fitbit, wearables met sensors of andere gezondheidsapps. Door middel van informatie over bijvoorbeeld dagelijkse voeding en sporten kan men zijn eetpatroon aanpassen.

Waardevol voor Hulpverleners

De app van Apple kan daarnaast van grote waarde zijn in het geval van een ongeluk. Hulpverleners kunnen op het scherm van de iPhone snel aanvullende relevante informatie zien zoals naam, medicijngebruik, allergieën en algemene gezondheid. Apple heeft hierbij een functie toegevoegd waarbij hulpverleners bij deze informatie kunnen zonder de pincode van het toestel te weten en zonder dat zij hierbij toegang hebben tot de gehele iPhone.

Toekomst van digitale zorg

De nieuwe versie van de Gezondheid app lost het gebrek aan goede afspraken en standaarden binnen de zorg nog niet op, maar het is een begin. Applicaties zoals deze zullen wel meer druk gaan leggen op zorgaanbieders die zaken nog op papier regelen, om digitaal te worden. Dit zal namelijk een groot concurrentievoordeel opleveren. Minister Schippers (VWS) voert deze druk nóg verder op door de zorgaanbieders nog maximaal 3 jaar de tijd te geven om hun systemen zo aan te passen dat zorggebruikers digitaal hun dossier kunnen inzien en opvragen.

Time for change!

Loopt u als zorgaanbieder nog achter op het gebied van digitalisering? Dan wordt het tijd om het roer om te gooien. eHealth is in opkomst en een achterstand hierop kan in het nadeel van uw organisatie werken. Heeft u vragen over eHealth en wilt u weten wat wij voor uw zorgorganisatie op het gebied van digitalisering kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via info@ehealth88.nl of neem een kijkje op onze website!

Recente blogs

Zoeken