Gotta catch em’ all! Genoeg bewegen door Pokémon GO app

 in Blog, eHealth, eHealth88

Gezond bewegen is een must, daar kan geen twijfel over bestaan. Toch heeft de meerderheid van mensen over de hele wereld moeite om de normen voor gezond bewegen te halen. Kinderen tussen de 4 en 17 jaar moeten minimaal een uur per dag actief bezig zijn om aan de norm te voldoen, voor volwassenen is dit minimaal een half uur. Pokémon GO is een nieuwe mobiele app die het voor elkaar krijgt mensen over de hele wereld aan het wandelen te krijgen.

Gotta catch em’ all! Pokémon GO, de vorige week gelanceerde app maakt deze slogan meer dan waar. Zo zijn er vele kinderen en volwassenen die uren door de Nederlandse straten struinen op zoek naar een Pokémon, een Pokestop of een zogeheten Gym. De reacties zijn wisselend, sommige zijn euforisch over de wijze waarop uitgever Nintendo het voor elkaar speelt mensen in beweging te krijgen en anderen denken dat de wereld gek is geworden. Een ding is zeker: Pokémon Go is een wereldwijde hype en een schot in de roos als het gaat om gedragsverandering.

Onbewuste fitness app

Al jarenlang buigen we ons hoofd over de uitdaging: hoe krijgen we kinderen achter hun pc vandaan en in beweging? Pokémon GO heeft het antwoord en dat niet alleen, het maakt juist gebruik van de hardnekkige schermverslaving om de uitdaging aan te pakken.

Misschien wel zonder dit vooraf als doel te hebben gesteld, is Pokémon GO op dit moment de snelst groeiende fitness-app wereldwijd. Het haalt daarmee apps als Zombies, Run! en Nike+ met gemak in. Met een geschatte 7,5 miljoen downloads in de eerste week.

Ga allemaal lekker naar buiten!

Om het spel te kunnen spelen, zul je moeten bewegen. Alleen op die manier kun je in de echte wereld op zoek naar Pokémon. Kinderen gaan alleen of in groepen op pad om ze te vangen. Lopend, fietsend en klimmend om bij die Pokémon, Gym of Pokestop te komen. Pokémon GO-spelers delen in groten getale via social media hoe de game ze stimuleert om in beweging te komen en naar buiten te gaan.
Te veel tijd besteden aan zittende en liggende activiteiten, zoals computeren of tv kijken blijkt voor jonge kinderen een voorspeller voor overgewicht op volwassen leeftijd. Als ouder stond je voor een bijna onmogelijke taak om de gametijd van je kind te beperken. Pokémon GO lijkt dit probleem met gemak op te lossen door een gamelaagje over de echte wereld heen te leggen.

Kansen voor de toekomst

Pokémon GO lijkt een succesvolle toepassing om kinderen meer in beweging te krijgen en om problemen als obesitas en depressies te bestrijden. Het is zo simpel. Beweging houdt je conditie op pijl, is goed voor je hart, longen en bloedvaten en verkleint de kans op problemen in de toekomst als hart- en vaataandoeningen, depressies, overgewicht en diabetes type 2. Pokémon GO krijgt het voor elkaar om mensen over de hele wereld aan het wandelen te krijgen. Sommige wel meerdere uren per dag.

Bron: Frankwatching.com en Allesoversport.nl

Recente blogs

Zoeken