Heal: de Uber van de zorg, volgens Lionel Richie
Lionel Richie wil de dokter bij de patiënt thuis laten komen. Hij is namelijk een van de investeerders achter de startup Heal. Heal is geïnspireerd door Uber, het bedrijf dat de taxiwereld door elkaar geschud heeft.
Uber heeft altijd chauffeurs bereikbaar en dat wil Heal ook, maar dan voor artsen. Hun visie op zorg en vooral op de huisarts is dat een dokter 365-dagen beschikbaar is om huisbezoeken te doen. Binnen twee uur moet een dokter op de stoep staan als een patiënt een afspraak wil.
Onder andere Lionel Richie, film producent Thomas Tull en Rish Tandon, manager van mobiele apps bij Amazon zagen hier wel brood in en hebben samen met andere investeerders 55 miljoen dollar in de Amerikaanse start-up gestoken.
De oprichters Dr. Renee Dua en haar man Nick Desai, liepen er tegen aan dat hun zoontje heel hoge koorts had en het toen zeven uur duurde voordat er een dokter beschikbaar was. Daarom moesten ze midden in de nacht naar de spoedeisende hulp.
Heal, de app
Dit kon beter in hun ogen. Daaruit kwam het idee voor Heal. Een app waarin de patiënt zijn persoonlijke informatie zet, zijn locatie meegeeft en aangeeft welke symptomen hij heeft, vervolgens een tijd kan afspreken, dan zijn betaalgegevens en zorgverzekeraar invult. Dan zorgt Heal ervoor dat er binnen een uur een dokter op de stoep staat.
De dokters van Heal mogen gewoon recepten schrijven en opdrachten geven voor labwerk of dit indien nodig zelf verrichten. Dit labwerk wordt verricht in een mobiele kantoor/lab-hybride die ook op locatie kan komen mocht dit nodig zijn. Na de afspraak wordt er binnen de dag een samenvatting gestuurd van wat er besproken is en wat de eventuele vervolgstappen zijn. Dit alles biedt Heal voor een bedrag van 99 dollar per afspraak.
Kosten besparen in de zorg
Tot nu toe hebben 75 artsen in Californië zich aangesloten bij de service en al 16.000 huisbezoeken verricht. Sommige artsen werken fulltime voor Heal, maar de meeste werken 20 uur per week en worden betaald per dienst. Volgens Heal zelf hebben ze hierdoor al 5.9 miljoen aan zorgkosten bespaard. Deze besparingen zitten in een aantal aspecten. Zo worden het papierwerk en de bureaucratie aanzienlijk verminderd, volgens Nick Desai. Maar ook wordt er minder antibiotica verspild en gaan de patiënten van Heal minder vaak naar de spoedeisende hulp. Desai geeft aan dat het aantal bezoeken onder hun patiënten met 62% is gedaald.
Heal wil door het succes de komende jaren flink groeien en uitbreiden naar de staten Florida, New York, Pennsylvania en Texas. Op dit moment gaat het zo goed met de start-up dat ze enorm willen groeien qua personeel. Ze willen namelijk alleen de beste van de beste artsen die ook echt luisteren en betrokken zijn bij de patiënten.
Heal is een succes, Lionel Richie ziet er wel brood in. Wat dat betreft is het erg interessant wat start-ups, eHealth en technologie ons gaan brengen en wat voor vernieuwing het ons gaat bezorgen. Heal ziet perspectief en wil de gezondheidszorg omgooien. Voor nu is Heal een succes, maar of het zo ver gaat komen? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.
Heeft u vragen rond eHealth of wilt u weten wat eHealth voor een huisartsenpraktijk kan betekenen? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact met ons op via info@ehealth88.nl of 030 – 3200380.
Bron: CNBC