Het persoonlijke gezondheidsdossier (PGD): uw verhaal in één dossier

 in Blog, eHealth

De patiënten federatie NPCF is bezig met het ontwikkelen van een online persoonlijk gezondheidsdossier (PGD). Deze ontwikkeling is een logische stap in de digitale ontwikkeling van de zorg. Het PGD moet ervoor gaan zorgen dat alle medische informatie en klachten gemakkelijk in één overzicht komen te staan.

Het PGD wordt ontwikkelt voor de patiënten en de artsen. Aan beide kanten kan er nu veel frustratie ontstaan doordat artsen geen goed overzicht hebben van alles wat er bij de patiënt speelt. Via het PGD kan de patiënt makkelijk alle informatie opslaan die hij/zij binnenkrijgt van alle artsen. Het PGD zou moeten zorgen voor meer transparantie bij de patiënt en de arts en zorgt voor een meer persoonlijke zorg.

Het idee zweeft al lang door de lucht binnen de zorg, want online je overzicht kunnen vinden is natuurlijk een stuk efficiënter dan op papier of elke keer bij je arts aankloppen. De zorg is al lang opzoek naar hoe ze dit idee moeten uitvoeren, want het is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het zijn medische dossiers en gaat dus om persoonlijke informatie. Het internet is een gevaarlijke plaats als informatie niet goed beschermd is, daarom is het belangrijk dat de uitvoering perfect is anders kan het voor grote problemen zorgen.

De grootste behoefte ligt bij mensen die meerdere artsen moeten zien. De communicatie binnen verschillende praktijken is minimaal of is er helemaal niet, hierdoor moeten mensen elke keer aan verschillende artsen hetzelfde verhaal vertellen. Dit is ten eerste heel onhandig voor de klanten die veel tijd kwijtraken aan het vertellen wat er precies allemaal aan de hand is. Ten tweede is het vooral onhandig voor oudere mensen die het allemaal niet meer zo goed bij kunnen houden. Als er meerdere problemen spelen waarvoor verschillende medicijnen genomen moeten worden, moet er altijd goed opgelet worden wat wel en niet combineert. In het PGD kan duidelijk neergezet worden welke medicijnen worden genomen en welke medicijnen hiermee botsen, zodat verschillende artsen niet met elkaar botsen.

Het PGD is een idee dat eigenlijk veel voordelen biedt en een logische stap is binnen de ontwikkelingen van eHealth. Het is wel een idee dat optimaal uitgevoerd moet worden om echt te kunnen werken. Hopelijk lukt het NPCF om de ideale uitwerking te zijn van het idee en er een grote stap gemaakt kan worden binnen de digitalisering van de zorg.

Bron: Patiënten federatie NPCF

Recente blogs

Zoeken