ING: Investeren in eHealth, bespaart kosten GGZ-sector

 in Blog, eHealth

eHealth is belangrijk, vooral in de specialistische GGZ-sector. Het ING Economisch Bureau meldt dit in de Sectorvisie GGZ. In hun ogen maakt eHealth de sector effectiever en worden de kosten verlaagd. Maar waarom vindt ING dat?

eHealth creëert overzicht

Door digitale dossiervorming zijn alle documenten beschikbaar waardoor een behandelaar snel de benodigde informatie terug kan vinden over een cliënt en zo snel ingelezen is over deze cliënt. Daardoor heeft de behandelaar een vollediger beeld van de cliënt en kan hij of zij beter geholpen worden. Ook kan hierdoor sneller ingegrepen worden als iets fout dreigt te gaan bij een terugval binnen de behandeling.

eHealth maakt de GGZ-sector toegankelijker

Via patiëntenplatformen met behandelmodules kan de cliënt al veel thuis doen in zijn of haar vertrouwde omgeving en zich ook beter voorbereiden op een behandelgesprek. Daardoor ligt voor een cliënt de drempel lager om zorg te accepteren en de stap naar behandeling te zetten.

eHealth bespaart kosten en kan tegelijk zorg persoonlijker maken

Het is niet altijd mogelijk om een behandelgesprek in te plannen. Toch kan een cliënt via beeldbellen dan geholpen worden door een gesprek op afstand in een voor de cliënt veilige omgeving. Door dit op een juiste manier te mengen met face-to-face contact kan de GGZ effectiever zijn terwijl er kosten bespaard worden.

Ook is er een app uit Amerika in opkomst genaamd Talkspace. Deze service noemt zich de Spotify van psychologie waarbij een cliënt voor 25 dollar per maand gekoppeld wordt aan een professionele psycholoog waarmee de cliënt zoveel contact via de app mag opnemen als waar hij of zij behoefte aan heeft. Hierdoor worden drempels om naar een behandelaar te gaan een stuk lager waardoor patiënten de zorg afnemen die ze echt nodig hebben. Dit kan dus ook nog een uitkomst zijn voor eHealth in de GGZ-branche.

Investeringen betalen zich terug

Volgens ING zetten GGZ-aanbieders nog niet vol in op digitalisering, ondanks de behaalde resultaten. De bank benoemt dat het veel investeringen vergt, maar dat dit het wel waard is. De lagere kosten betalen de investeringen terug, zo zegt het Economisch Bureau van de ING.

Heeft u vragen over wat eHealth voor de GGZ-sector kan betekenen? Bent u benieuwd hoe u eHealth kan toepassen binnen uw organisatie in de GGZ of juist binnen uw organisatie in de eerstelijns hulpverlening? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact met ons op via info@ehealth88.nl of 030 – 3200380.

Bron: Skipr

Recente blogs

Zoeken