Investeerders behouden interesse in digital health in 2016

 in Blog, eHealth, eHealth88, Innovatie, mHealth

De health tech industrie heeft een sterke start gemaakt in 2016. Dat blijkt uit het rapport van het Amerikaanse Startup Health. In het zogeheten Digital Health Funding Rankings 2016 Midyear Report laat Startup Health zien hoe er in het eerste kwartaal van dit jaar een recordbedrag aan investeringen werd opgehaald.

In 2013 kwam het eerste rapport van StartupHealth uit. Sindsdien brengt het regelmatig rapporten uit over het digital health investeringslandschap in de Verenigde Staten. 2016 blijkt volgens het rapport met een kickstart te zijn begonnen met een recordbedrag van 3,9 miljard op de teller in het eerste en tweede kwartaal, opgehaald bij in totaal 234 deals.

StartupHealth kijkt naar investeringskapitaal, oftewel geld om een bedrijf verder te laten groeien. Voor investeringsmaatschappijen, bedrijven, fondsen of privépersonen zijn er verschillende momenten waarop zij kapitaal kunnen verstrekken aan een onderneming waar ze veel potentie in zien. Seed funding is de naam voor het allereerste geld waarmee een bedrijf kan starten, vaak bij elkaar gebracht door de oprichters. Na die eerste investeringsronde volgen opeenvolgende series investeringen.

Innovatieve zorgverzekeraars

Meer dan de helft van investeringen die er in de eerste helft van 2016 gedaan werden, vonden plaats tijdens de seed funding. Start-ups kunnen dus nog steeds een gokje wagen.

Inmiddels zijn er wereldwijd 7600 startups actief in de digital health industrie. De top tien van die bedrijven kregen het afgelopen half jaar een kapitaalinjectie variërend van 75 miljoen tot maar liefst 500 miljoen dollar. Het meeste geld ging naar de Chinese app Ping an Good Doctor. Dit is een app waarmee gebruikers gratis online afspraken kunnen maken, informatie kunnen zoeken over ziektes en medicijnen of een arts kunnen raadplegen via tekstberichten, foto’s of video.

In deze top tien staan maar liefst drie innovatieve zorgverzekeringsmaatschappijen. Een van deze maatschappijen genaamd Oscar ging in 2013 als start-up van start met een concept waarbij verzekerden via een app en een platform onder meer gratis online consulten kunnen ontvangen. Daarnaast regelt Oscar alle communicatie tussen hun verzekerden en zorgaanbieders zo veel mogelijk online en via de eigen app. Begin dit jaar kwam uit dat de innovatieve verzekering-startup inmiddels op meer dan drie miljard dollar werd gewaardeerd.

Investeerders

De top tien investeerders van 2016 waren ook al actief in 2015. Sterker nog: de meeste van deze investeerders hebben op de eerste helft van 2016 al meer dan, evenveel of bijna evenveel deals gesloten als in heel 2015. De grootste is Khosla Ventures, gevolgd door GE Ventures en StartupHealth zelf. Sinds 2010 is het aantal investeerders in de digital health industrie verdubbeld, van 209 in totaal in 2010 naar 448 alleen al in de eerste helft van 2016.

50+ is booming

In het eerste kwartaalrapport haalde StartupHealth het al aan: de 50+ markt is binnen de digital health industrie booming. Dat die vijftigplus markt zo groot is, blijkt uit het feit dat in 2016 de helft van alle investeringen in bedrijven is gestoken binnen die markt. Ook de helft van alle deals was binnen de 50+ branche. Opvallend genoeg gaat het wel overwegend om bedrijven die al verder in hun ontwikkelfase zitten. In dit specifieke 50+ gebied zijn GE Ventures en StartupHealth top investeerders.

Bron: Smarthealth.nl

Recente blogs

Zoeken