Is er een toekomst voor virtuele fysiotherapie?

 in Blog, Overige

eHealth binnen de fysiotherapie begint zich steeds verder te ontwikkelen. Veel aanbieders zijn aan het experimenteren met het ontwikkelen en aanbieden van apps en platforms. Er zijn echter verschillende aanbieders die op hetzelfde probleem stuiten: ‘het verdienmodel werkt niet’. Een veelgehoord probleem is dat de verzekeraar niet betaalt. Aan de andere kant zijn er echter ook zeer succesvolle aanbieders. Hoe kan het verschil in succes zo groot zijn?

Nederlandse aanbieder HC Health trok deze week de stekker uit het online platform HelloFysioApp. Deze toepassing maakte het voor fysiotherapiepraktijken mogelijk om klanten online te steunen door honderden instructiefilmpjes met uitleg over oefeningen aan te bieden, afspraakherinneringen te sturen en behandelschema’s visueel te maken. De reden voor de ‘shutdown’ was een tekort aan draagvlak doordat fysiotherapeuten geen of marginale vergoeding terug zagen vanuit de verzekeraar voor deze nieuwe vorm van zorg.

Martine Rooth is nauw betrokken bij de vergelijkbare platformen Mijn Fysio Online en Fysiovoorjou.nl. Martine merkt ook de weerstand van sommige fysiotherapiepraktijken om te investeren in deze innovaties. Mijn Fysio Online is ondertussen verder gegaan onder de naam e-Vitality en heeft haar verdienmodel aangepast. Door te koppelen met wearables als Fitbit en sport-apps sluiten zij beter aan op de behoeften van de consument. Een conclusie is dat de consument zeker bereid is om te betalen voor dit soort platformen, echter zullen de voordelen wel goed benadrukt moeten worden.

Een andere aanpak die wordt gebruikt door Physitrack, een andere aanbieder van digitale fysiotherapie, is om internationaal te gaan. Door haar platform in meerdere landen aan te bieden en dus een brede markt aan te spreken, heeft de aanbieder een groot schaalvoordeel.

Door te focussen op het gegeven dat de consument bereid is te betalen voor een app of online dienst die direct waarde toevoegt kunnen online fysiotherapie applicaties en platformen zeker succesvol worden. Martine Rooth benadrukt dat als de voordelen van digitale ondersteuning goed gecommuniceerd worden naar de consument, er groot draagvlak voor is. Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid om te innoveren bij fysiotherapeuten zelf. eHealth is ook in de fysiotherapiesector niet meer te negeren, het is aan de fysiotherapeut om dit in te zien.

Bent u een zorgaanbieder en wilt u de stap naar innovatie graag zetten, maar weet u niet goed waar te beginnen? Neem dan contact op met eHealth88 via info@ehealth88.nl of neem een kijkje op onze website!

button-blog

Bron: Smarthealth.nl

Recente blogs

Zoeken