De koers van eHealth verleggen; van de techniek naar de mens
E-health draait nu met name om de techniek die mensen helpt bij het omgaan met ziekte of het versterken van hun gezondheid. Het is echter tijd de koers te verleggen van de techniek naar de mens.
E-HealthWeek
Nederland was als voorzitter van de Europese Unie dit jaar gastland voor de jaarlijkse Europese eHealthWeek. De Beurs van Berlage vormde drie dagen lang de thuishaven van ruim 2.200 bezoekers, 162 sprekers en standhouders uit 40 landen. Opmerkelijk was de aanwezigheid van vele beslissers en bestuurders. Een positief signaal dat het menens is met de politieke ambities om eigentijdse digitale diensten onderdeel te maken van gezondheidszorg, welzijn en preventie.
Nederland had het lef om de eHealthWeek te presenteren onder het label: “betrokkenheid van patiënten” met het standpunt; “Praat niet over, maar mét mensen waarover het gaat”. Het doel van eHealth is het leven van gebruikers, en met name consumenten, patiënten en cliënten makkelijker en beter maken. Door patiëntensprekers op het programma te zetten die complexe vraagstukken steeds weten terug te brengen naar relatief eenvoudige verbeteringen, zorgde Nederland voor een primeur.
Nederlandse technologiebedrijven
Philips zet in op digitale zorg en is volop aanwezig tijdens de eHealthWeek. Jeroen Tas, CEO Connected Care & Health Informatics bij Philips, gaat in zijn keynote in op de uitdaging om techniek te ontwikkelen met een ‘human touch’ en deze aantrekkelijk te maken voor grote groepen van mensen. Ook het Nederlandse bedrijf FocusCura kondigt een nieuwe wending aan: een samenwerking met wereldspeler Apple. Daarnaast hebben zij afspraken gemaakt met een verzekeraar over vergoeding van de kosten van thuismeten via de smarphone of tablet, voor mensen met hartfalen of cardiovasculaire problemen.
Ambities en realiteit
Door het kabinet is er een tussenrapportage geformuleerd over de voortgang van eHealth doelstellingen. Dit omtrent online toegang tot medische gegevens, videoconsulten en begeleide zelfmonitoring met als einddatum 2019. Dit rapport geeft aan dat de digitale diensten maar beetje bij beetje beschikbaar komen of gebruikt worden. De rapportage laat ook zien dat er bij mensen met chronische ziekten ook nog veel onbekendheid is met digitale zorg en diensten, zoals online toegang tot je dossier.
Patients Included
Annemiek Vroom, medisch socioloog en geboren met de zogenoemde ‘broze bottenziekte’ maakt met haar sprankelende betoog de ambitie ‘patients Included‘ van de organisatoren concreet: patiënten helpen om richting te geven aan de inzet van toepassingen binnen eHealth die van waarde zijn voor zorggebruikers en zorgverleners.
Het is opmerkelijk hoe gelijkluidend de ervaringen en adviezen vanuit patiënten zijn in sessies. Herhaalde oproepen voor het beschikbaar maken van digitale basisdiensten: online contact met een zorgverlener, online afspraken kunnen maken, online toegang tot het dossier en de uitslagen van onderzoeken en het makkelijk zelf gezondheidsgegevens bijhouden. Zoals Lotte (16) het ook in het verwoordt: ”Mijn hoop voor de toekomst is dat ik met eHealth makkelijker dingen kan regelen. Minder gedoe.”
Bron: Frankwatching.com