Lange wachttijden in de zorg verleden tijd dankzij Telehealth ?
De laatste keer dat je naar de huisarts of het ziekenhuis bent geweest, hoe lang zat je in de wachtkamer? Waarschijnlijk zal een groot deel van de mensen antwoorden met: “Te lang”. Je kunt slechts een maximum aantal tijdschriften lezen…
Dankzij telehealth kunnen de lange wachttijden wel eens verleden tijd zijn.
Wat is telehealth?
Telehealth beschrijft het gebruik van digitale technologie en telecommunicatie om gezondheidszorg te leveren buiten de traditionele faciliteiten en instellingen. Telehealth, dat alleen toegang tot telecommunicatie vereist, is het meest elementaire element van “eHealth”, dat een breed scala aan informatie- en communicatietechnologieën gebruikt. “eHealth” kan worden gezien als een containerbegrip en ’telehealth’ is daar een onderdeel van.
Is telehealth de toekomst voor de gezondheidszorg?
Op gebied van de Zorg is in Nederland momenteel een grootschalige digitalisering en automatisering aan de gang. Op het gebied van monitoring en diagnose maken de nieuwe technologieën en diensten op het gebied van teleHealth, het voor een arts mogelijk om op afstand fysiek onderzoek te doen. Dit geldt voor een breed scala aan gezondheidsgerelateerde scenario’s en procedures.
Bestaande en nieuwe technologieën en connectiviteit beginnen de manier waarop de zorg wordt geleverd te veranderen. Met de nieuwe bewakings- en diagnosetechnieken kunnen de arts en andere zorgprofessionals, patiënten vanuit het comfort van uw eigen huis monitoren, diagnosticeren en in sommige gevallen patiënten behandelen.
Telehealth
TeleHealth heeft drie hoofdcategorieën: het opslaan en doorsturen van data, monitoring op afstand van de patiënt en realtime interactie met de patiënt .
Onder opslaan en doorsturen valt onder andere het delen van medische gegevens met de arts of medisch specialist.
Monitoring op afstand stelt de patiënt in staat om metingen of tests uit te voeren die een zorgprofessional vervolgens kan beoordelen. Dit wordt steeds meer toegepast bij het bewaken van chronische ziekten en specifieke aandoeningen.
Real-time interactie is op een breed scala van diensten toe te passen. Zoals beheer, diagnose, counseling en monitoring van bijvoorbeeld patiënten met dementie, epilepsie en hartklachten. Een voorbeeld hiervan, is het in Nederland ontwikkelde Nightwatch.
Toekomst
Ook nemen diensten als telenursing en telepharmacy in populariteit toe. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, is het theoretisch bijvoorbeeld al mogelijk dat een apotheker de patiënt een medicijnrecept toe stuurt, die vervolgens bij de patiënt thuis met de 3D-printer geprint kan worden. Als we dan kijken naar Nederland zal telenursing en telepharmacy waarschijnlijk de grootste impact hebben in plattelandsgebieden. Internationaal zal het in ontwikkelingslanden de grootste impact hebben, omdat mensen waar dan ook speciale expertise kunnen krijgen die voorheen niet beschikbaar of te duur was.
Nog steeds zullen er gevallen zijn waarbij het nodig is dat een arts de patiënt fysiek onder ogen krijgt. In deze gevallen kan een patiënt zich voorbereiden door alvast informatie te ontvangen en zo kan een bezoek aan een arts beter gestroomlijnd en dus efficiënter worden.
Als dit soort gezondheidstechnologieën blijven verbeteren, zal de manier waarop artsen onderling met elkaar samenwerken ook veranderen. Idealiter tot het punt waarop gezondheidszorgdiensten toegankelijker zijn dan ooit tevoren.
Bronnen:
https://www.icthealth.nl
https://www.emerce.nl
https://www.skipr.nl
https://www.nictiz.nl