Samen levens redden door inzet van eHealth

 in Blog, Innovatie

Er is een grote vraag naar een draadloos monitoringssysteem van de vitale functies van patiënten. Verschillende ziekenhuizen zoals het UMC te Utrecht, het Universitair Ziekenhuis Leuven en de Uniklinik Aachen hebben hier zoveel vraag naar dat ze een oproep hebben gedaan om zo snel als mogelijk een systeem te ontwikkelen. Maar waarom eigenlijk?

Volgens de eerder genoemde ziekenhuizen is een goed draadloos monitoringssysteem van de vitale functies van patiënten van levensbelang. De kans is groot dat patiënten na een intensieve behandeling of operatie thuis complicaties oplopen. Door de patiënt op afstand in de gaten te houden kunnen deze complicaties beperkt worden zodat een patiënt bijvoorbeeld geen longontsteking of bloeding oploopt.

Draadloos monitoringssysteem: een mooi vooruitzicht

Het UMC is al jaren bezig met allerlei manieren om een draadloos monitoringssysteem voor elkaar te krijgen, zo hebben ze al bij patiënten implantaten ingebracht die op afstand hartcomplicaties kunnen meten. Nu is er vooral de vraag naar een systeem die allerlei functies van het lichaam en mogelijk daaruit vloeiende complicaties kan meten. Van verhoging van de lichaamstemperatuur tot interne bloedingen. De ziekenhuizen willen het duidelijk een kaart hebben zodat ze tijdig patiënten kunnen bereiken en behandelen mocht er iets kwalijks aan de hand zijn.

Door op tijd in te grijpen hopen deze ziekenhuizen niet alleen levensreddend te zijn, maar ook  er voor te zorgen dat er minder langdurige ziekenhuisopnames nodig zijn, wat zowel voor patiënt als de gezondheidszorg een mooi vooruitzicht is.

De Europese Unie ziet hier wel iets in en subsidieert de oproep met een bedrag van 5,3 miljoen euro. Sowieso zet Europa steeds meer in op eHealth en digitale toepassingen in de gezondheidszorg. Afgelopen maand zei de Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid dat de zorg in Europa alleen beter wordt met eHealth.

eHealth onmisbaar

Volgens de Litouwer is eHealth onmisbaar. De zorg gaat er kwalitatief en kwantitatief mee vooruit. Hij staat achter initiatieven zoals dat van de bovenstaande ziekenhuizen. Digitale ziekenhuisinformatiesystemen kunnen volgens hem namelijk veel levens redden.

De Eurocommissaris is ook heel blij met samenwerkingen in eHealth en de gezondheidszorg die grensoverschrijdend zijn. Nu hebben nog te veel Europese landen verschillende systemen en benaderingen. Hier lijden, volgens Andriukaitis, vooral patiënten met zeldzame en/of meerdere ziekten onder.

‘Digitale snelweg’

Er is behoefte aan uitwisseling van informatie tussen de gezondheidszorg en eHealth-bedrijven. Niet alleen de Europese Unie beaamt dit, ook de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving ziet liever ‘een digitale snelweg’ waarin ziekenhuizen, zorgorganisaties en organisaties in de eHealthsector hun data delen en gezamenlijk aan oplossingen werken.

Volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving zijn daar nog veel voordelen te behalen. Patiënten zijn nu vaak nog niet bekend met eHealth, maar als ze er eenmaal kennis mee hebben gemaakt, dan levert het zoveel gemak en tijdswinst op dat ze in de toekomst vaker en liever eHealth-applicaties gebruiken.

eHealth: gemak, tijdsbesparing én levensreddend

Het hierboven genoemde internationale initiatief van de ziekenhuizen om samen een draadloos monitoringssysteem op poten te zetten, is dus een goede stap om de samenwerking tussen organisaties in eHealth in Europa te bespoedigen.

eHealth kan hierdoor niet alleen meer gemak opleveren en tijdbesparend zijn, het kan zelfs levens redden!

Bent u onder de indruk van de mogelijkheden van eHealth na dit artikel? Wilt u weten wat eHealth kan betekenen voor uw organisatie in de gezondheidszorg? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact met ons op via info@ehealth88.nl of 030 – 3200380.

Bronnen: Skipr, UMC Utrecht & Emerce

Recente blogs

Zoeken