Medisch 3D Print Laboratorium

 in Blog, Innovatie

Tot nu toe had een hand vol academische ziekenhuizen een afdeling voor onderzoek naar 3D print technieken, maar nu is er ook een algemeen ziekenhuis en tegelijk de eerste in het oosten van het land, die er een tot zijn beschikking heeft. Op 20 september 2018 heeft Medisch Spectrum Twente (MST) als eerste algemeen ziekenhuis een medisch 3D print laboratorium geopend. De afdeling kaakchirurgie van MST was al gewend om met de 3D printtechniek transplantaties van bot naar kaak tot op de millimeter nauwkeurig voor te bereiden. Vanaf nu zijn er in dit ziekenhuis nog veel meer toepassingen mogelijk waarvoor deze techniek ingezet kan worden.  

Voordelen patiënt 3D prints

Onder regie van de afdeling Medische Technologie zullen hier wekelijks meerdere 3D prints gemaakt worden voor specialisten van het Traumacentrum, orthopedie, hoofd-hals team, KNO, plastische chirurgie, kindergeneeskunde en Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Met deze 3D prints kunnen specialisten hun operaties al buiten de operatiekamer op maat voorbereiden. Dit leidt tot een aanzienlijk kortere operatietijd en een minder lange narcose. Uiteindelijk heeft dit veel voordelen voor de patiënt en voor de ontwikkeling van de gezondheidszorg in het algemeen – denk alleen al aan de enorme kostenbesparing.

Samenwerking

De realisatie van het 3D print lab was in een stroomversnelling gekomen door de samenwerking te zoeken met hogeschool Saxion en de industrie die kennis hebben van de 3D techniek. In slechts een paar maanden tijd is het gelukt om dit 3D Print laboratorium te realiseren. Saxion blijft tevens ook betrokken bij het Medisch 3D Print Lab, waardoor MST deel uitmaakt van de leeromgeving en de innovatiekracht van de hele regio gestimuleerd wordt.

Uniek

Voor 20 september waren het vooral de academische ziekenhuizen die onderzoek deden en van deze techniek gebruik maken. MST neemt als topklinisch ziekenhuis in Twente nu het voortouw om deze ontwikkeling in Oost-Nederland breed in te zetten.

 

Bron: Medisch Spectrum Twente

Recente blogs

Zoeken