Moederbedrijf Google heeft grote plannen voor eHealth

 in Blog, eHealth, Innovatie, mHealth, Overige

Het moederbedrijf van Google, Alphabet Inc, is volop in ontwikkeling. Twee jaar geleden zette Alphabet nieuwe divisies op die zich richten op eHealth groeimarkten. Nu zijn de eerste projecten van deze divisies uit de groeifase en worden ze steeds breder ingezet.

Menselijk lichaam in kaart

Verily Life Sciences is een van deze divisies van Alphabet. In samenwerking met Duke University en Stanford University startte ze met Project Baseline. Binnen dit project word het menselijk lichaam in kaart gebracht. De genetische en moleculaire informatie van 200 vrijwilligers werd verzameld vanuit bloed, speeksel, tranen en urine. Zo kon via algoritmen gezocht worden naar patronen. Deze patronen worden biomarkers genoemd.

Onderzoek via wearables

Alphabet en Verily zetten nu flink in op dit onderzoek. Ze hebben recent besloten het project op te schalen tot 100.000 vrijwilligers. De data zal verzameld worden door een speciale Study Watch. Dit is een wearable die puur geschikt is voor onderzoeksdoeleinden en daardoor ook niet commercieel op de markt komt.

De Study Watch is al vaker gebruikt voor soortgelijke onderzoeken. Om meer inzicht te krijgen in Parkinson werd binnen een samenwerking tussen Verily en het RadboudUMC, data verzameld van 650 patiënten met deze aandoening.

Door de wearable kan data snel en veilig wereldwijd gedeeld worden. De privacy van de patiënt is beschermd terwijl onderzoekers wel de data kunnen inzien. Project Baseline zal dus helpen om meer te leren over genetische eigenschappen van mensen waardoor meer inzicht kan ontstaan over aandoeningen.

Verily heeft meerdere producten waar ze aan werken. Zo werken ze naast Project Baseline en de Study Watch ook aan een slimme contactlens waarmee de suikerspiegel van diabetespatiënten gemeten kan worden.

Markt artificiële intelligentie groeit

De andere eHealth-divisie van Alphabet en Google is Deepmind. Dit bedrijf werd in 2010 opgericht en vier jaar later overgekocht door Google voor naar verluidt 500 miljoen dollar. Dit bedrijf ontwikkelt neurale netwerken. Systemen die op basis van artificiële intelligentie zelf kunnen leren en weer gekoppeld kunnen worden aan andere netwerken om meer te leren.

De markt voor artificiële intelligentie in de zorg groeit enorm. Uit onderzoek van Accenture verwachten zij dat de markt van artificiële intelligentie in de zorg in 2021 ruwweg 6,6 miljard dollar waard zal zijn.

Deepmind zal vooral een systeem worden waarbij via artificiële intelligentie machines kunnen begrijpen, leren en handelen zodat ze administratieve en klinische zorgfuncties kunnen uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is dat een machine kan assisteren bij complexe operaties.

Door alle ontwikkelingen van Alphabet en Google en hun divisies Deepmind en Verily kunt u zien dat eHealth volop in ontwikkeling is en er door grote organisaties geïnvesteerd wordt in eHealth. Wilt u ook investeren in eHealth? Bijvoorbeeld in een nieuwe website of app voor uw praktijk? eHealth88 kan met u meekijken en de website van uw organisatie in de zorg up-to-date maken. Wilt u meer weten? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact met ons op via info@ehealth88.nl of 030 – 3200380

Recente blogs

Zoeken