Nederlanders onbekend met mogelijkheden eHealth huisarts

 in Blog, eHealth

Uit onderzoek van PharmaPartners onder 1000 ondervraagden blijkt dat 55% van de Nederlanders totaal niet weet wat hun huisarts aanbiedt op eHealth-gebied. Dit terwijl er wel behoefte is aan eHealth via de huisarts.

Zo wil 43% van de respondenten een afspraak online inplannen, maar hebben ze geen idee of dit bij hun huisarts kan. Onder 25 tot 34-jarigen is dat aantal zelfs nog hoger namelijk 52%.

Doordat het onduidelijk is wat huisartsen qua aanbod hebben aan eHealth, heeft maar 7% van de ondervraagden wel eens online een afspraak ingepland en 3% heeft wel eens een e-consult gehad.

Promotie, promotie, promotie!

Waar het vooral aan scheelt is de promotie. Maar een op de vijf patiënten wordt geïnformeerd over de online mogelijkheden door de huisarts of huisarts-assistente, 19% heeft informatie opgedaan via de website en 7% is geïnformeerd via een e-mail.

Dit terwijl het Nederlands Huisartsen Genootschap wel voorstander is van eHealth. Volgens de eigen toekomstvisie omschreven:

“De huisarts – nu, maar ook in 2022 – levert zorg in fysieke consulten en visites, aangevuld met ICT-hulpmiddelen. In de spreekkamer vormen deskundigheid, overzicht en betrokkenheid van de huisarts nog altijd de basis van een door de patiënt gerespecteerd advies. Maar de huisarts merkt dagelijks dat diezelfde patiënt ook buiten de spreekkamer behoefte heeft aan gezaghebbende en persoonsgerichte afwegingen”, schrijft het NHG.

De visie en de behoefte zijn er dus al. Er zijn patiënten die de huisarts voor eenduidige vragen en problemen bijvoorbeeld willen bereiken via e-mail, video en chat. Enkel als de vragen en problemen lastiger of langer zijn willen zij ‘face to face’ contact. Nu moeten huisartsen hun aanbod hierop afstemmen en dit ook voldoende promoten.

eHealth, volop voordelen

Het zorggebruik bij huisartsen nam met 12% af door heldere informatie via websites bleek uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het NHG dat vorig jaar werd gepubliceerd. Onder andere de website thuisarts.nl zorgde dat het aantal huisartsbezoeken met 675.000 per maand daalde.

Volgens PharmaPartners verminderd eHealth de werkdruk voor huisartsen, doordat het voor meer efficiëntere indeling van tijd kan zorgen. Daarom is het ook goed om een uitgebreid aanbod aan eHealth te bieden en patiënten te informeren hierover en ze te motiveren om dit te gebruiken.

Wilt u met uw praktijk een eerste stap zetten om eHealth binnen uw praktijk toe te passen? Of wilt u het aanbod van eHealth binnen uw organisatie in de zorg vergroten? eHealth88 kan u daarbij adviseren en helpen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact met ons op via info@ehealth88.nl of 030 – 3200380

Bron: ICT&health.nl

Recente blogs

Zoeken