Smart medicine: beveiligingssysteem van het lichaam

 in Blog, eHealth, Innovatie

Na smartphones, smartwatches en smart-TV’s is er nu ook smart medicine in ontwikkeling. De TU Eindhoven is bezig deze slimme medicijnen te ontwikkelen. Deze medicijnen zijn effectiever, doeltreffender en daardoor ook kostenbesparend, doordat overbodige medicatieafgifte en medicijnverspilling hierdoor hopelijk zal verdwijnen.

De TU Eindhoven maakt deze medicatie door middel van een speciale DNA-computer waardoor het medicijn antistoffen in het bloed kan opsporen en om kan zetten in unieke stukjes DNA. De DNA-computer kan daaruit beslissen of de patiënt verdere medicatie nodig heeft. Door op dat advies af te gaan, kan een arts een beter geïnformeerd besluit nemen over welke medicatie voor de patiënt het best geschikt is en écht de medicijnen geven aan de patiënt die bij hem of haar past. Daarmee wordt de kans op bijwerkingen verminderd en worden de zorgkosten omlaag gedrukt.

‘De herkenning’

Het is ontzettend belangrijk om de juiste concentratie van de antistoffen die het lichaam afgeeft te meten en met de informatie ook daadwerkelijk iets te doen, vinden de wetenschappers bij de TU Eindhoven. De tests die nu worden gedaan richten zich vooral op het eerste deel, ‘de herkenning’, maar verbinden daar geen verdere actie aan. Door middel van smart medicine en de DNA-computer kan dat wel.

Smart medicine, beveiligt je lichaam beter

Het is volgens de wetenschappers vergelijkbaar met een beveiligingssysteem. Als een bekende persoon voor de deur staat, oftewel je bent gezond, dan hoeft er geen verdere actie ondernomen te worden. Maar zodra er een onbekende voor de deur staat, dan blijft de deur gesloten(ook wel veel antistoffen in het lichaam) en kan er meteen actie ondernomen worden door middel van andere of meer of minder medicatie.

Smart medicine zal in de komende jaren antistoffen kunnen meten, maar in de toekomst moet het ook de werkzame stoffen van “gewone” medicatie in het bloed kunnen meten. Daardoor kan er een overwogen keuze worden gemaakt of een patiënt meer of minder medicatie kan nemen. Uiteindelijk wordt dan duidelijk wat voor andere soorten medicatie effectief kunnen zijn voor de patiënt in kwestie.

Effectiever chronische ziektes behandelen door smart medicine

Dit zou vooral heel effectief kunnen zijn bij de behandeling van chronische ziektes zoals reuma of de ziekte van Crohn. Door te meten wat voor effect medicatie in het lichaam heeft kan doeltreffender de keuze worden gemaakt wat elke individuele patiënt nodig heeft. Uiteindelijk is dit beter is voor de patiënt en zal dat veel kosten besparen. De gezondheidszorg wordt dan, door smart medicine, effectiever en goedkoper.

Smart medicine is een van de vele vormen van eHealth. eHealth is een breed begrip, van slimmere medicatie, tot beeldbellen voor ouderen en zelfs het 3D printen van botten. Maar eHealth is ook gewoon een professionele website én app voor uw organisatie in de zorg, waarin patiënten bijvoorbeeld afspraken kunnen inplannen.

Door een goede website hebben patiënten een goede ervaring hebben met u als zorgaanbieder, zodat ze positiever zijn over u en uw organisatie of praktijk. Wilt u meer weten over wat eHealth voor uw organisatie kan beteken of wat voor effect een professionele website of app voor voordelen kan hebben? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact met ons op via info@ehealth88.nl of 030 – 3200380.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Recente blogs

Zoeken