Een stapje verder dan wearables!
Wearables zijn inmiddels steeds normaler geworden voor de consument. Er is veel reclame over wearables zoals de FitBit en de Apple Watch en steeds meer mensen meten hun gezondheid, leefstijl of welzijn via deze kleine apparaatjes. Doelen voor sport kunnen gemakkelijk gesteld worden en wearables ontwikkelen zich zodat ze zelfs mensen met een ziekte of beperking kunnen helpen. Maar natuurlijk blijft de eHealth-markt innoveren en zo komt er ook voor deze apparaatjes een verbeterde versie. Van wearables naar insideables.
Wearables (draagbare sensoren met bevestiging) hebben het motto ‘Meten is Weten’. Ze worden steeds populairder omdat ze pas sinds een korte tijd gemakkelijk in gebruik zijn. Het heeft een lange tijd geduurd dat wearables beschikbaar zijn in de lichtgewicht variant die wij kennen als bijvoorbeeld een FitBit. Daarnaast werd de wearable pas populair toen er een eenvoudige koppeling met de smartphone mogelijk was.
Insideables
De wearables worden steeds gemakkelijker om te dragen op het lichaam, ze worden steeds lichter en lijken bijvoorbeeld op normale horloges. Neem dit een grote stap verder en een nieuw begrip wordt geboren: insideables. Sommigen vinden het handiger om de sensoren in het menselijk lichaam zelf te plaatsen. Je hebt deze chip dan namelijk altijd bij de hand en daarnaast is de chip alleen op korte afstand (10-15 centimeter) uitleesbaar. Zo vergeet je je wearable nooit meer te dragen en ben je beschermt tegen meekijkers op afstand.
Ideaal
Zou het niet ideaal zijn om geen pasjes meer te hebben, maar gewoon te kunnen betalen met je vingerafdruk of je stem? Met insideables zal het mogelijk zijn om gesloten deuren te openen door je onderarm langs een scanner te halen of om de temperaturen in huis aan te passen aan jou lichamelijke waarden zoals bloeddruk, pols/hartslag, ademhaling, lichaamstemperatuur of cholesterol. Verder zouden de insideables een oplossing kunnen zijn voor vervelende onderzoeken zoals kijkoperaties of darmonderzoeken. Dit wordt slechts een kwestie van het inslikken van een nanobot met een cameraatje.
Privacy
Een probleem blijft natuurlijk privacy. Als de consument in de toekomst bereid is om een chip in zijn lichaam te laten plaatsen zal deze 100% betrouwbaar moeten zijn. Het laatste wat je natuurlijk wil is dat er iets in je lichaam ‘gehacked’ kan worden.
Kortom er moet nog heel veel gebeuren voordat de ‘gewone’ consument de insideables accepteerd. De technologie is er al, nu alleen de implementatie nog.
Bent u benieuwd welke eHealth toepassingen mogelijk zijn binnen uw zorginstelling? Neem dan contact op met eHealth88 via onze website of via 030 – 3200380.
Bron: ICT&health