Tackelt Apple de dreiging van digitale kwakzalverij?

 in Blog, eHealth, eHealth88, Innovatie

Een groot deel van de bevolking heeft een iPhone of maakt op een andere manier gebruik van de App Store van Apple. In deze Store zijn duizenden apps te vinden en de praktijk wijst uit dat er ook veel ‘onzin’ apps in de omloop zijn. Op veel gebieden zijn deze ‘onzin’ apps onschuldig en ongevaarlijk. Maar als we gaan kijken naar de sectie voor gezondheidsapps brengen deze apps wel een zeker gevaar met zich mee. Er zijn bijvoorbeeld apps in de omloop die claimen de dosering insuline voor diabetici te kunnen berekenen, maar nooit getest zijn. Voor consumenten is het echter vaak lastig om te achterhalen welke apps effectief zijn, en welke apps nutteloos of zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

(Te) weinig regulering

In Nederland is er op dit moment nog weinig sprake van regels op het gebied van gezondheids-apps. Dit is opmerkelijk omdat er wel een zodanige regulering in de VS is. In de VS controleert toezichthouder FDA apps met een strikt medische toepassing. Op dit moment werkt de Europese Commissie wel aan richtlijnen om de veiligheid van het gebruik van apps in zijn algemeenheid te verbeteren, maar hierbij wordt de gezondheidssectie niet specifiek genoemd. Een groot verbeterpunt dus!

Woekering van medische apps

De medische apps schieten als paddenstoelen uit de grond omdat de internationale markt voor digital health apps een lage drempel heeft en er nauwelijks internationaal toezicht bestaat. Uit onderzoek van het New England Center for Investigative Reporting bleek dat van de 1500 geteste gezondheidsapps 20% claimt medische problemen te behandelen of te genezen, maar dat slechts een klein aantal hiervan klinisch getest was. De meeste apps worden dan ook ontwikkeld door mensen met geen enkele medische ervaring.

iSolution?

De roep om een keurmerk klinkt al jaren, maar het aantal apps is te groot en te internationaal om landelijk te reguleren. Apple neemt daarom als koploper initiatief tegen de malafide apps met nieuwe richtlijnen voor in de App Store. Apple past zijn Guidelines voor app ontwikkelaars aan. Er staat bijvoorbeeld vanaf nu duidelijk aangegeven welke soorten apps Apple gaat weren uit de App Store. Zo worden medische apps die valse informatie geven of die diagnoses stellen strenger beoordeeld door Apple. Apps die medicatieherinnering of dosering als taak hebben moeten nu ook afkomstig zijn van een farmaceutisch bedrijf, universiteit, ziekenhuis, verzekeraar of goedkeuring hebben ontvangen van de FDA.

Aansporing tot alcoholmisbruik

Apple wil verder geen apps in de Store hebben die illegaal of overmatig gebruik van alcohol of drugs promoten. Apps die minderjarigen aanmoedigen om te drinken of te roken worden ook de deur gewezen.

Duidelijk standpunt

Door deze aanpassingen in de App Store Review Guidelines heeft Apple als koploper een duidelijk standpunt ingenomen over de bestrijding van toekomstige en bestaande valse gezondheidsapps. Mogelijk zal Android volgen. Nadat Apple op deze positieve manier de regelgeving heeft aangepast rest er nu alleen nog de vraag of deze regelgeving in de praktijk ook daadwerkelijk gecontroleerd en getest gaat worden. Dit is echter een vraag voor de toekomst.

Heeft u interesse in eHealth applicaties of wilt u kijken hoe uw zorgorganisatie zijn plekje in de digitale wereld kan veroveren? Neem dan contact met ons op via info@ehealth88.nl of via onze site!

Bronnen: Smarthealth.nl, ICT&Health, Telegraaf.nl

Recente blogs

Zoeken