Terugblik op StartupFest Health 2018

 in Blog, eHealth, Innovatie

3 oktober vond StartupFest Health plaats in Tivoli Vredenburg Utrecht. Het was een inspirerend evenement met keynote sessies, panel discussies en matchmaking tussen investeerders en startups. Tijdens het event stonden digital health Startups Een start-up is een doorgaans snelgroeiend bedrijf dat aan een marktbehoefte wil tegemoetkomen door het ontwikkelen van een uitvoerbaar businessmodel rond een innovatief product of dienst, bedrijfsproces of een platform. en Scale-ups In de definitie van Deloitte: een bedrijf dat na 5 jaar al minimaal 10 miljoen dollar omzet boekt. centraal. Het thema was “Crossing Borders and Breaking Boundaries”. Onderwerpen die aan bod kwamen waren de Silver Economy, EntrepreNURSE, Veilige communicatie en de toekomst van digitale zorg. Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, opende de dag. Hij sprak over de ambitie van Nederland om koploper te worden op het gebied van digitalisering in de zorg. Hij denkt dat dit te bereiken is door startups en investerende partijen samen te brengen.

 

Silver Economy

Het aantal startups dat zich richt op de categorie 50+ (de zogenoemde Silver Economy) is groeiend. Investeerders zien dit ook en investeren steeds vaker in deze startups. De investeringen geven een boost aan de ontwikkelingen van Digital Health specifiek gericht op de de categorie 50+. Volgens berekeningen van het CBS, zal in 2040 de helft van de Nederlandse inwoners tot deze categorie behoren. Deze doelgroep stelt hoge eisen, maar is meer merkentrouw dan bijvoorbeeld “millennials” en als je de de categorie 50+ aan je product weet te binden heb je dus meer kans dat het vaste klanten blijven.

 

EntrepreNURSE: Hacking, Making & Disrupting Health

Verpleegkundigen (nurses) worden vaak overgeslagen als het gaat om wijzigingen en beleidsbeslissingen in een zorgorganisatie. Dit terwijl verpleegkundigen als geen andere beroepsgroep een brug kunnen slaan tussen de klinische praktijk, digitale innovatie en patiëntervaring. Shawna Butler, Amerikaans verpleegkundig expert en gastondernemer bij het Radboud UMC in Nijmegen, wil daar verandering in brengen. Verpleegkundigen zouden volgens haar een beslissende stem bij strategische keuzes en beleidsbeslissingen moeten krijgen. Daarnaast vindt ze dat er tijdens de opleiding tot verpleegkundige meer ruimte moet zijn voor leiderschapscompetenties en ondernemersvaardigheden.

 

Makkelijk en veilig communiceren

In de zorgsector vindt veel innovatie plaats, maar de zorg loopt het op gebied van de ICT nog wel ver achter. Begin 2018 is de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (beter bekend als AVG, zie ons blog) in werking getreden en zijn de privacyregels flink aangescherpt. De zorgsector maakt nog steeds gebruik van faxen, DVD’s voor MRI scans en gegevens worden gedeeld via Whatsapp en dit voldoet niet aan privacyregels van de AVG. De Nederlandse startup genaamd Zivver is gestaag bezig hier verandering in te brengen. Met Zivver wordt het mogelijk om op veilige wijze gegevens (emails, patiëntendossier, MRI scans etc.) te delen. Het delen via Zivver zorgt voor tijdsbesparing en hiermee wordt tegelijkertijd aan de privacyregels van de AVG voldaan. 

 

De toekomst van de digitale zorg

Philips HealthWorks, een van de organisatoren van StartupFest health, investeert zelf ook in startups die research en development doen in het toepassen kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg. Tijdens de afsluiting van de dag kwam Jeroen De Backer van het Belgische into.care aan het woord. Into.care is een van de startups waar Philips HealthWorks in investeert. De Backer vertelde in zijn talk over het toepassen van AI in de zorg. Door AI toe te passen, wordt het mogelijk om de tijd die men besteed aan administratieve taken te verminderen. Tegelijkertijd maakt het de data voor patiënt, zorgprofessional, zorgorganisaties en beleidsmakers duidelijk en realtime inzichtelijk. 

StartupFest Health was al met al een dag vol met een interessante onderwerpen en gaf ons een inkijk in de ontwikkelingen die gaande zijn en wat ons te wachten staat als het gaat om de digitalisering en innovatie in de zorg.

 

Filmpje uit de presentatie van Shawna Butler:

 

Recente blogs

Zoeken