Hoe belangrijk is veilig digitaal communiceren?

 in Blog, eHealth, eHealth88

De laatste tijd is er veel discussie rondom het digitaal delen van informatie tussen zorgverleners. Het uitwisselen van patiëntgegevens via WhatsApp is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet veilig. Sindsdien zijn 200 artsen in de provincie Utrecht een proef gestart met de applicatie Siilo, een veilig alternatief voor WhatsApp.

Hoewel WhatsApp inmiddels end-to-end encryptie heeft toegevoegd, betekent dit echter niet dat de app nu veiliger is. WhatsApp gebruikt geen versleuteling voor bestanden en berichten op de telefoon zelf. Hierdoor is de kans groot dat de opgeslagen bestanden zich op een gegeven moment gaan verspreiden. Het gebruik van end-to-end encryptie voor communicatie tussen medisch personeel is dan ook niet geschikt om een app als WhatsApp binnen de zorg te gebruiken.

Wat is Siilo?

De app Siilo is onder meer ontwikkeld door arts Joost Bruggeman. Via de app Siilo kunnen artsen veilig berichten, foto’s en video’s met elkaar delen. Om de bestanden goed te beveiligen is voor gebruik van de app een pincode of vingerafdruk nodig.

End-to-end encryptie is volgens de makers van de app Siilo niet genoeg. De app ondersteunt meerdere functies. Er is een mogelijkheid om foto’s te anonimiseren en daarnaast worden alle gegevens na 30 dagen automatisch gewist. WhatsApp voldoet niet voor gebruik in de zorg omdat gegevens op de telefoon zelf niet beveiligd zijn. Ook worden er bij WhatsApp automatisch back-ups gemaakt en worden foto’s toegevoegd aan de fotobibliotheek.

Hoe kunt u veilig digitaal communiceren met bezoekers op uw website?

Naast informatie uitwisseling tussen zorgverleners is het uiteraard net zo belangrijk dat informatie uitwisseling tussen zorgverlener en cliënt veilig is. Wij zorgen bij de websites die wij bouwen altijd voor voldoende beveiliging; zo verloopt het verkeer bijvoorbeeld via SSL verbindingen waardoor de gegevens die mensen achterlaten in een contact- en/of aanmeldformulier veilig zijn.

Daarnaast bieden wij ook mogelijkheden voor veilige, directe communicatie tussen zorgverlener en cliënt. Bijvoorbeeld via een online spreekkamer, maar ook in de vorm van een online support chat op uw website. Hiermee kunt u als zorgorganisatie of zorgverlener gemakkelijk en veilig communiceren met bezoekers van uw website. Hierbij worden geen medisch inhoudelijke gesprekken gevoerd maar is service de insteek. Met behulp van deze support chat stijgt de patiënttevredenheid omdat uw bezoekers direct en live ondersteund. En uiteraard is deze chat goed beveiligd voor het geval er privacy gevoelig informatie wordt uitgewisseld.

Wat kan eHealth88 voor u betekenen?

eHealth88 biedt als onderdeel van zorgmarketing een support chat service aan die op uw website wordt geïnstalleerd. Wij installeren de live chat op website en vervolgens wordt elke vraag van uw bezoekers beantwoord door een van onze professionals of door uw eigen personeel. Wij kunnen zien op welke website en pagina de bezoeker zich bevindt en koppelen verzoeken of vragen adequaat terug.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van onze support chat service? Bekijk hier meer informatie of neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

Bron: www.zorgvisie.nl, www.tweakers.nl en www.security.nl

Recente blogs

Zoeken