Wat hebben we dit jaar het meest gegoogled?
Voor 2018 zie: Waar hebben we in 2018 het meest op gegoogled?
Het blijft altijd interessant om te weten waar wij naar googlen. Het zijn vaak de grote nieuwsitems waar mensen op zoeken. Gecombineerd met een beetje sensatienieuws. De NOS heeft een top 5 gemaakt van de zoekopdrachten in Nederland, een top 5 wat is…? vragen in Nederland en een top 5 zoekopdrachten wereldwijd.
Op nummer 5 werd de Staatsloterij Oudejaarstrekking gegoogled. Dit geeft direct aan hoeveel mensen wel niet meedoen met deze trekking. Iedereen wordt in de maand december helemaal gek gemaakt dat men maandelijks 10.000 euro kan winnen. Daarnaast is het iets wat mensen leuk vinden om hun geld aan te besteden aan het einde van het jaar. Abdelhak Nouri werd ook veel ingetoetst. De Ajacied zakte in elkaar tijdens een oefenwedstrijd en ligt nu nog steeds in het ziekenhuis, maar heel veel fans leven nog steeds mee met hem en zijn familie. Op drie stond Patricia Paay. Deze vrouw heeft niet echt een fijn jaar gehad. Vrijwel iedere Nederlander heeft wel iets van het uitgelekte seksfilmpje meegekregen. Stemwijzer kwam hier na, de onzekerheid op welke politieke partij je stemt blijft toch altijd groot. Stemwijzer helpt goed je mening over bepaalde onderwerpen te plaatsen bij een politieke partij. Helaas op nummer 1 staat Anne Faber. Heel Nederland leefde in oktober mee met de zoektocht naar de 25-jarige vrouw uit Utrecht. Twee weken na de vermissing werd ze vermoord teruggevonden. De moordverdachte Michael P. is inmiddels gepakt.
Wat is dat nou ook alweer…?
In 2017 zochten we naar wat de Confederation Cup is; dit is een voetbaltoernooi van FIFA tussen de winnaars van alle continentale toernooien, plus de winnaar van het WK en het land wat de cup organiseert. ‘Wat is populisme?’ staat op 4. Deze politieke stijl gaat ervan uit dat er een tegenstelling is tussen “het volk” en “de elite”. Verder waren we erg benieuwd naar wat de oorsprong is van de feestdagen Pasen (nummer 3) en Pinksteren (nummer 1). Maar wat mij persoonlijk verbaasde is de vraag die op een na als meeste werd gesteld aan Google: “wat is een pangolin?” De aanleiding van het hoge zoekresultaat moest ik zelf ook even googlen. Maar het blijkt het meest gejaagde dier te zijn ter wereld. Vooral in Azië op de zwarte markt wordt het beestje veel verkocht helaas. Dit komt door zijn schubben, de schubben worden in China gebruikt als geneesmiddel.
De aanleiding van het hoge zoekresultaat moest ik zelf ook even googlen”.
Wereldwijd
Meghan Markle werd veel gezocht omdat zij binnenkort gaat trouwen met prins Harry. Showbizzwereld smult natuurlijk ervan als een Amerikaanse actrice verloofd is met een Engelse prins. De Amerikaanse presentator Matt Lauer werd ontslagen door NBC-news wegens een #metoo-affaire en pakt de vierde plek. Er was een grote hype rond de nieuwe iPhones van Apple. De iPhone 8 en de iPhone X stonden achter elkaar. Het is toch interessant hoe een telefoon die jaarlijks een net iets betere versie uitbrengt zo gewild blijft. En wederom negatief nieuws op nummer 1, mensen zochten wereldwijd het meest naar de orkaan Irma. De orkaan trok natuurlijk over een deel van Amerika heen, maar in Nederland waren we er erg bij betrokken door de gigantische schade op Sint-Maarten.
Waar is Trump?
Je zou verwachten dat Trump door zijn waslijst aan capriolen ook wel een plekje had verdiend ergens. Google legt uit dat de lijsten zijn gebaseerd op zoektermen die in 2017 veel vaker zijn gedaan in vergelijking met 2016. Vorig jaar zochten we al te veel naar deze man, waardoor hij er dit jaar niet in staat. Hetzelfde geldt voor zwarte piet. Overigens nog een leuk feitje is dat de video “even voorstellen aan Trump” van Zondag met Lubach de meest bekeken YouTube video was dit jaar in Nederland. De video is meer dan 10 miljoen keer aangeklikt, en hoog waarschijnlijk heeft de Amerikaanse president hem zelf ook even bekeken.