Wat kunnen wearables betekenen voor de zorg in 2016?

 in Blog, mHealth

Draagbare technologie is een specifieke categorie binnen m-health waarvan de ontwikkeling de laatste tijd een hoge vlucht nemen. Wearables zijn een nieuwe generatie mobiele apparaten die op het lichaam gedragen worden, zoals bijvoorbeeld de smartwatch.

Het is tegenwoordig niet langer bijzonder om iemand tegen te komen met een Fitbit, Jawbone of een activity tracker om de pols. De markt voor wearables is het laatste kwartaal van 2015 wereldwijd bijna verdrievoudigt ten opzichte van 2014. De slimme armbanden duiken ook steeds vaker op in klinische onderzoeken. 2015 was het jaar waarin de stappenteller volwassen werd.

Binnen het diagnosticeren zal het altijd belangrijk blijven dat een patiënt en fysiotherapeut live contact hebben. Maar voor de therapeutische fase en nazorgfase kunnen wearables zoals smartwatches gebruikt worden. In de vorm van bijvoorbeeld een horloge wordt de hartslag, activiteit en duur gemeten en geüpload naar een computer. Met speciale software kan een grafische weergave van de resultaten overleggen aan de patiënt. De patiënt kan de activity tracker zelf beheren door middel van een app op de smartphone.

Jeroen Vermeulen, directeur Innovatie van ICT-dienstverlener Winvision, verwacht dat wearables het komend jaar al uit de gadgetsfeer komen en hun intrede zullen doen in de ‘serieuze’ zorgverlening. Volgens hem registreren alle apparaten nu losse data die iets zeggen over een specifiek onderdeel van de conditie van de drager. Als al die data bij elkaar gebracht wordt, ontstaat er een samenhangend en doorlopend beeld van de gezondheid. Als deze data beschikbaar wordt voor verplegers, artsen en specialisten dan hebben zij een geweldige informatiebron om herstel, ziekteverloop, effect van medicijngebruik of het ontwikkelen van ziektebeelden op afstand te monitoren.

Maar wat zijn dan precies de laatste ontwikkelingen op het gebied van wearables? Van 6 tot en met 9 januari was in Las Vegas het ’s werelds grootste consumentenelektronica-beurs: de International Consumer Electronics Show (CES). De wearables van 2016 die gepresenteerd zijn op de CES Beurs zijn:

  • OmSinal slimme sport-bh
  • De Lively Wearable.
  • Medtronics Carelink Connect x Watson.
  • Project Zero.
  • Withings.

OmSignal lanceert slimme sport-bh.

Het Canadese bedrijf OmSignal heeft tijdens de CES een slimme sport-bh voor vrouwen gelanceerd. De BH houdt onder andere hartslag, stappen, ademhaling en verbrande calorieën bij. Dit wordt bijgehouden door de sensor die in de onderkant van de BH is vastgeklikt. De BH zou volgens OmSignal vanwege het design zelfs rugklachten helpen verminderen. Via Bluetooth wordt de verzamelde data naar de bijbehorende OmSignal app verstuurd. Daarnaast heeft OmSignal een hardloopfunctie ontwikkeld genaamd OmRun.

De Lively Wearable.

De Lively Wearable is een wit met gouden gekleurde sensor die zowel om de nek als om de pols gedragen kan worden. De Lively Wearable is een alarmknop en activity tracker ineen. De wearable richt zich zowel op ouderen als hun verzorgers. Ouderen kunnen via een druk op de knop contact leggen met een belservice waar zorgprofessionals de oudere te woord staan. De Lively Wearable verbind vai Bluetooth met een bijbehorden app waar dagelijkse bewegingen en doelen bijgehouden worden. Ook kunnen familieleden op de hoogte gehouden worden over het beweeggedrag.

Medtronics Carelink Connect x Watson.

Medtronics Carelink Connect systeem voor diabetespatiënten en IBM Watsons hebben een systeem ontwikkeld waar het mogelijk is om hypo’s te voorspellen en patiënten coaching en advies te geven over voeding. Volgens een team van IBM en Medtronic is uit een onderzoek gebleken dat de software een hypo drie uur van tevoren kon voorspellen in 80 procent van de gevallen.

Project Zero.

Omron komt met een tweetal draagbare hartslagmeters. Met de naam Project Zero lanceert Omron tijdens de CES Beurs een draagbare bloeddrukmeter die gedragen wordt om de  bovenarm en een bloeddrukmeter die om de pols gedragen wordt om bloeddruk op te meten.

Withings.

Het Franse Withings heeft een nieuw gezondheidsproduct ontwikkeld en dat is een thermometer. Die werkt niet met een meting via de mond of oksel, maar via een meting van het voorhoofd. Door middel van 16 infrarood sensoren wordt de hitte die uitgestraald wordt gemeten.

Als wearables daadwerkelijk data beschikbaar maken kan dit betekenen dat zorgverleners dagelijks online kunnen zien hoe het met de patiënten gaat. Zij kunnen bijvoorbeeld zien of de medicijnen aanslaan, zuurstofopname verbeterd en of de bloeddruk daalt. Wanneer er sprake is van zorgwekkend gedrag kan er snel een afspraak gemaakt, of kan de specialist bijvoorbeeld via Skype direct contact opnemen met de patiënt. Groot voordeel is dat patiënten veel meer betrokken zijn bij hun gezondheid en herstel.

Bron: Skipr & Smarthealth

Recente blogs

Zoeken