Digitale hulp bij chronische slapeloosheid

 in Blog, eHealth

E-health blijft constant in een hoge groei van ontwikkelingen. De nieuwste ingeving zal er voor moeten zorgen dat mensen met chronische slapeloosheid weer lekker op tijd in slaap kunnen vallen, doormiddel van 6 weken training samen met een applicatie.

Een groep onderzoekers van het TU Delft heeft nu een manier om via een applicatie mensen met chronische slapeloosheid te helpen. De app is ontwikkeld om chronische slapeloosheid tegen te gaan doormiddel van een virtuele coach.  Chronische slapeloosheid is een groot probleem in Nederland, ongeveer 1 op de 10 mensen heeft moeite met in slaap vallen.

De applicatie is gebouwd aan de hand van verschillende bestaande Therapieën die veel toegepast worden door psychologen. Vanuit de Therapieën ontstond de applicatie SleepCare. De applicatie gebruikt methodes die bij slaaptrainingen worden toegepast. In de span van 6 weken training bouwt de patiënt een slaapritme op. Deze training bestaat verschillende onderdelen zoals: ontspanningsoefeningen en slaaphygiëne. Aan de hand van een strak schema wordt de patiënt digitaal begeleid.

Als de app even effectief werkt als de trainingen die normaal door opgeleide therapeuten worden gegeven, zal dit erg veel geld besparen. Training is ook belangrijk, omdat er Nederland snel naar medicatie gegrepen wordt. Op lang termijn zal een training veel belangrijker zijn dan medicatie, bovendien is het een stuk gezonder en worden mensen niet afhankelijk van medicatie.

De applicatie zal er voor moeten zorgen dat iedereen zichzelf kan leren een goed slaapritme op te bouwen. Ook in de lastige tijden kan SleepCare een steuntje in de rug geven. De ontwikkeling van steun en discipline, waarvan eigenlijk veel gedacht wordt dat dat niet mogelijk is met E-health. Met zulke ontwikkelingen wordt het tegendeel bewezen.

Bron: Mobiledoctors.nl

Recente blogs

Zoeken