6 heldere tips voor een patiëntvriendelijke huisartsenpraktijkwebsite

 in Website Ontwikkeling

Uw website is het visitekaartje van uw huisartsenpraktijk. Het is daarom van belang dat de informatie die hier wordt getoond altijd betrouwbaar en actueel is en bovendien eenvoudig te vinden is. De belangrijkste informatie zoals het telefoonnummer, spoednummer, de adresgegevens en de openingstijden vermeldt u op de homepage. Waar u verder nog op moet letten bij een goede praktijkwebsite hebben wij voor u samengevat.

Het is belangrijk om er in ieder geval voor te zorgen dat de website van uw huisartsenpraktijk voldoet aan deze zes belangrijkste basisvoorwaarden. Vooral wanneer u weinig tijd heeft voor het onderhouden van de website is het raadzaam om u te beperken tot deze zes onderdelen. U kunt beter een website van een of twee pagina’s hebben met daarop actuele informatie, dan een uitgebreide website met verouderde pagina’s.

1. Website beveiliging

Wanneer u werkt met gevoelige patiëntgegevens is het verplicht om uw website goed te beveiligen. Doe dit zeker als u patiënten de mogelijkheid biedt om formulieren in te vullen, zoals voor een inschrijving bij de praktijk, het aanvragen van een herhaalrecept of het invullen van het contactformulier. Wanneer het invullen van een formulier mogelijk is op uw website, worden persoonsgegevens verstuurd via uw website en is het verplicht deze gegevens zorgvuldig te beschermen.

2. Onderhoud

De website van uw huisartsenpraktijk heeft regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat de informatie op de website actueel blijft. Wanneer uw website achterhaalde informatie toont, draagt dit niet bij aan het doel van de website.  Dit zorgt mogelijk voor onduidelijkheid of een verkeerd beeld van de praktijk. Als de website niet up to date gehouden wordt kunnen patiënten uw informatie gaan wantrouwen. Hierdoor bezoeken zij mogelijk uw website een volgende keer niet meer. Hanteert u aangepaste openingstijden gedurende de feestdagen en/of vakantieperiodes en vermeldt u deze op de website? Zorg dan dat u deze tijdig weer verwijdert.

3. Herhaalrecept aanvragen

Het gebruik van de telefonische herhaalreceptenlijn is hiermee zo goed als verleden tijd. Patiënten kunnen zelf gemakkelijk online een herhaalrecept aanvragen wanneer zij langdurig medicatie gebruiken. Op deze manier hoeft u hier geen aandacht meer aan te besteden en kunt u deze tijd weer voor andere werkzaamheden gebruiken.

4. Online afspraken maken

Als u gebruikmaakt van een online afsprakensysteem kunnen patiënten gemakkelijk zelf een afspraak met uw praktijk inplannen. U stelt de beschikbare momenten in en de patiënt doet de rest. Meer informatie over een online afsprakensysteem leest u in dit artikel dat wij hierover schreven.

5. Toegankelijkheid van uw website

Uw website moet voor iedereen toegankelijk zijn, dus ook voor mensen met een visuele beperking. Uw websitebouwer zou hier rekening mee moeten houden en de richtlijnen hiervoor moeten toepassen op uw praktijksite. Daarnaast bestaan er diverse toepassingen voor, zoals bijvoorbeeld het gebruik van voorleessoftware of kleurenfilters bij kleurenblindheid.

Wist u dat in 2019 de kans groot is dat de meerderheid van uw websitebezoekers uw website vanaf een mobiel bezoekt? Het zou daarom logisch lijken dat uw website optimaal zou moeten werken op mobiel. Toch zien we nog vaak praktijkwebsites die ontworpen zijn om goed op een computer te werken en minder goed op een mobiel apparaat. Zorg er dus voor dat uw praktijkwebsite ook mobiel optimaal werkt, zodat uw patiënt makkelijk vindt wat hij zoekt.

6. Vindbaarheid

Als u de vindbaarheid van de website van uw huisartsenpraktijk wilt verbeteren is het raadzaam om de volgende punten toe te passen:

  • Linkbuilding: het plaatsen van de URL van uw website op andere websites.
  • Content optimalisatie:  de teksten op de website moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om SEO geschikt te zijn.
  • Social media: kan worden ingezet om de (potentiële) doelgroep te bereiken en het gebruik ervan heeft een positief effect op de ranking van de website.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij het optimaliseren van de website van uw huisartsenpraktijk? Bekijk de mogelijkheden voor een frisse website voor uw huisartsenpraktijk.

Recente blogs

Zoeken