Skip to content
lokale vindbaarheid

Vijf manieren om de lokale vindbaarheid van uw zorgorganisatie te verbeteren

Voor een lokale zorgorganisatie is het een uitdaging om potentiële patiënten uit de buurt te bereiken. Je moet het waarschijnlijk voornamelijk hebben van mond-tot-mond reclame en wellicht van outdoor reclame in de directe omgeving. Er zijn echter manieren waarmee je er online voor kunt zorgen dat patiënten je lokaal beter kunnen vinden. Met vijf waardevolle tips leggen we je uit hoe je dit bereikt.

Maak gebruik van Google Mijn Bedrijf

Maak een Google Mijn Bedrijf pagina aan voor jouw organisatie of claim de al bestaande pagina. Vul hierop zoveel mogelijk gegevens in over jouw bedrijf. Hoe meer gegevens je verstrekt, hoe meer informatie Google kan laten zien op haar overige diensten. Bij deze overige diensten kun je denken aan Google Maps, Google+ en Google Zoeken. Als een potentiële patiënt vervolgens op zoek gaat naar een zorgorganisatie in zijn buurt binnen jouw vakgebied, vindt hij verschillende resultaten. Hij krijgt dan in ieder geval de adresgegevens, de openingstijden en de routebeschrijving te zien. Daarnaast worden ook de URL naar de website, reviews en/of foto’s van jouw organisatie getoond. De potentiële patiënt krijgt op deze manier dus snel en gemakkelijk een duidelijk beeld van jouw organisatie.

Maak gebruik van reviews

Reviews van patiënten over jouw zorgorganisatie zijn van belang voor het aanspreken van nieuwe patiënten. Daarnaast dragen reviews ook positief bij aan de vindbaarheid van uw website. Stel, jouw website heeft veel goede reviews op bijvoorbeeld Google en Facebook. Deze reviews zijn dan van grote invloed op de posities van jouw website in de zoekresultaten. Naast online vermeldingen zijn reviews directe aanbevelingen voor jouw organisatie. Het is een variant van online mond-tot-mond reclame. Verzamel daarom zo veel mogelijk reviews en reageer hier ook op. Je kunt schrijvers bedanken voor het schrijven van een review. Ook kun je eventuele problemen direct op transparante wijze oplossen. Hierdoor zien potentiële patiënten dat je betrouwbaar bent als organisatie.

Gebruik relevante zoekwoorden

Je wilt vindbaar zijn binnen uw vakgebied in een bepaalde regio. Het is belangrijk dat je er dan voor zorgt dat de zoekwoorden die je gebruikt overeenkomen met de doelgroep die je wilt aanspreken. Je kunt gebruikmaken van een online keyword-tool zoals bijvoorbeeld Adwords Keyword Planner van Google. Met deze tool kun je achterhalen welke zoektermen van belang zijn voor de online vindbaarheid van jouw organisatie.

Je hebt bepaald welke zoekwoorden relevant zijn voor de online vindbaarheid van jouw organisatie. Je plaatst deze zoektermen dan op de juiste plekken in de teksten op de website. Belangrijke plekken om deze zoekwoorden te plaatsen zijn titels, tussenkoppen en de ‘body’ van de tekst.

Vervolgens ga je nog een stap verder door de zoekwoorden ook op te nemen in de metagegevens van de website. De metagegevens zijn de titel en de beschrijving van een pagina die in de resultaten van Google Zoeken worden getoond. Neem de zoekwoorden ook op in de bestandsnamen van afbeeldingen en plaats deze ook in de alt-tekst. Dit is de tekst die Google gebruikt om te bepalen waar de afbeelding over gaat. Daarnaast helpt de alt-tekst uw website om beter gevonden te worden. Je zou bijvoorbeeld de bedrijfsnaam, de plaats waar jouw organisatie is gevestigd en welke diensten je aanbiedt kunnen vermelden in de alt-tekst.

Mobielvriendelijkheid

Google wil graag dat potentiële patiënten zo snel mogelijk toegang krijgen tot de informatie waar ze naar op zoek zijn. Bij lokale zoekopdrachten wordt vaker via een mobiele telefoon gezocht dan bij andere zoekopdrachten. Jouw mobiele website moet dus goed bereikbaar zijn en een korte laadtijd hebben. Wanneer het laden van de mobiele website langer duurt dan 2 seconden, verlies je een flink aantal potentiële patiënten. Zorg er ook voor dat de knoppen groot genoeg zijn en dat alle informatie in het scherm past. Hoe langer bezoekers op de website blijven doorklikken, des te beter dit is voor de vindbaarheid van jouw website.

Zorg voor backlinks vanaf lokale websites

Een backlink is een verwijzing (link) van een andere webpagina naar de website van jouw zorgorganisatie. Voor lokale SEO zijn lokale backlinks erg belangrijk. Zorg ervoor dat de website van jouw zorgorganisatie backlinks ontvangt van aan jouw locatie gerelateerde websites. Je kunt hierbij denken aan lokale nieuwssites, verenigingen en/of andere bedrijven. Een goede manier om backlinks te verkrijgen is door het uitsturen van een persbericht naar lokale media.

Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van de vindbaarheid van jouw zorgorganisatie op lokaal niveau? Wij ondersteunen je hierin graag! Neem dan eens contact met ons op.

Bronnen: Frankwatching.com en Bluedesk.nl