Diagnostische camera die non-verbale communicatie tussen de behandelaar en patiënt vastlegt.

 in Blog, eHealth

Met een nieuwe ontwikkeling van het Nederlandse bedrijf Haerst kunnen psychiaters nog beter in contact komen met hun klant via een diagnostische camera. Op deze camera kan duidelijk de non-verbale communicatie tussen de patiënt en de behandelaar vastgelegd worden.

Non-verbale communicatie is erg belangrijk, maar er wordt vaak overheen gekeken en veel details gaan verloren in het proces. Jeroen Terpstra, psychiater binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), zag in dat er veel informatie verloren gaat doordat er niets wordt gedaan met de non-verbale communicatie. Non-verbale communicatie kan veel vertellen over punten als betrouwbaarheid, transparantie en veiligheid. Mensen laten veel zien in de houding die ze aannemen tijdens een behandeling/gesprek.
Er is echter nog weinig geëxperimenteerd met het opnemen van non-verbale communicatie. Het zou veel tijd kunnen kosten en weinig kunnen opleveren, maar het kan ook voor veel informatie zorgen die verbale communicatie niet kan bieden.

De camera zelf is een cilinder met daaraan twee verschillende camera’s. Er zijn twee HD lenzen die gemakkelijk het gedrag van beide partijen kunnen bijhouden. De camera wordt gekoppeld aan een iPad waar de beelden in een app worden opgeslagen zodat deze direct kunnen worden bekeken.

Na een paar pilots met de camera is Haerst een crowdfunding campagne gestart. De pilots waren succesvol en het idee heeft de innovatieprijs van het Veluws Centrum voor Technologie in 2014 gewonnen. Succesvolle pilots zeggen natuurlijk niet alles. Er moet dus nog gekeken worden wie in de praktijk het meest aan het camera systeem heeft en of het de investering waard is. De funding gaat tot nu toe voorspoedig. Op Oneplanetcrowd heeft het idee 43% van het doel van €150.000 behaald met nog 33 dagen te gaan. Op deze pagina zijn de funding en meer informatie te vinden over het idee en de mensen achter het idee. Wij bij eHealth88 staan altijd open voor de ondersteuning van de zorg door middel van nieuwe technologie. Innovatieve ideeën als dit tonen aan dat veel zaken een stuk efficiënter kunnen gaan dan op de traditionele manieren.

Bron: Oneplanetcrowd

Recente blogs

Zoeken