e-Consult: Dezelfde verwachtingen en twijfels bij zorgverleners en patiënten

 in Blog, eHealth, Innovatie

Nictiz en Nivel hebben in 2016 een onderzoek gehouden over de mogelijkheid om bij huisartsen een vraag via de website of e-mail te stellen wat ook wel een e-consult wordt genoemd. Zestig procent van de huisartsen bood in 2016 een mogelijkheid tot een e-consult aan terwijl maar drie procent van de patiënten het gebruikte. Vanwege dit grote verschil besloten Nictiz en Nivel dit jaar een vervolgonderzoek te doen.

In totaal werd een panel van 741 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL ondervraagd voor het onderzoek. Van deze groep gaven 26 mensen aan het afgelopen jaar één of meerdere keren een vraag via website of e-mail aan een huisarts of medisch specialist gesteld te hebben. De overige 715 panelleden hadden hier geen ervaring mee.

Resultaten van het onderzoek

Uit het onderzoek bleek juist dat de mensen die gebruik maken van een e-consult positiever zijn over de vorm van communicatie dan mensen die geen ervaring met het e-consult hebben. 81% vind het e-consult eenvoudig om te doen, 77% vind het makkelijker om te gebruiken en volgens 69% van de panelleden werk het e-consult goed. Aan de andere kant verwacht maar 33% van de patiënten zonder ervaring dat het e-consult goed werkt. Een derde van de gebruikers van het e-consult vindt dat het genoeg persoonlijke aandacht biedt. 20% van de zorggebruikers zonder ervaring verwacht juist dat dit niet het geval is.

Volgens Myrah Wouters, senior adviseur eHealth bij Nictiz is er nog steeds veel onduidelijk over het e-consult. Er zijn veel vragen zoals of het veilig is en voor wat voor vragen patiënten er gebruik van kunnen maken. Maar bovenal moeten mensen de meerwaarde van een e-consult zien. Als ze dit niet zien maken ze vaak toch nog de keuze om te bellen of een afspraak te maken. Dit ondanks dat mensen het storend vinden om in de spreekkamer te moeten wachten of via de telefoon in de wacht te staan.

Voordelen van het e-consult

Toch kent een deel van de zorggebruikers wel de voordelen van het e-consult. Voor de meeste van deze groep is het gebruik kunnen maken van een digitaal consult op het moment dat het hen uitkomt een veelgenoemd voordeel. 62% geeft daarnaast aan dat het makkelijker te combineren is met dagelijkse activiteiten dan een afspraak bij de huisarts of een telefoongesprek. Ook zegt 60% van de patiënten beter na te denken over de vraag die hij of zij wil stellen.

De meerwaarde van een telefonisch consult tegenover een e-consult is volgens 75% van de zorggebruikers het persoonlijk contact. 41% denkt daarnaast dat bij een e-consult minder makkelijk doorgevraagd kan worden en 48% denkt dat een e-consult minder persoonlijk is dan een telefonisch consult.

Verwachtingen en zorgen

De verwachtingen en zorgen van patiënten en zorgverleners lijken daarin overeen te komen. Zowel patiënten als zorgverleners maken zich zorgen om veiligheid en of een vraag op tijd beantwoord kan worden. Er zijn dus wel twijfels maar veel patiënten geven aan via e-mail vragen te willen stellen die te klein zijn voor een bezoek of geen direct antwoord nodig hebben. Dit is een vorm van een e-consult waarvan ook huisartsen inzien dat dit zinvol is.

Volgens Myrah Wouters komt het e-consult nog niet geheel van de grond vanwege de communicatie over digitale diensten. Veel van deze mogelijkheden zoals het e-consult zijn bereikbaar via de website van de huisarts. Niet alle patiënten maken dagelijks gebruik van de website van hun huisarts omdat het nummer al in hun telefoon staat. Een mogelijkheid tot een e-consult moet volgens Myrah Wouters daarom ook onder de gebracht worden via verschillenden kanalen.

Actieagenda e-consult

Daarom is door Nictiz en Nivel ook de actieagenda ‘e-consult bij de huisarts’ opgesteld. Deze actieagenda geeft huisartsen handvatten om de voordelen te kunnen benoemen, hoe het e-consult in te zetten, hoe het technisch allemaal in zijn werk gaat en hoe patiënten te bereiken. De agenda bestaat uit zeven punten waarvan communicatie een is. Er komt een communicatie toolkit om ervoor te zorgen dat een e-consult op meerdere kanalen door huisartsen aan hun patiënten aangeboden kan worden.

Wilt u meer weten over het e-consult? Of wilt u een koppeling maken tussen uw website en een systeem wat een e-consult mogelijk maakt? Of overweegt u een Support Chat Service te implementeren op uw website zodat u direct binnenkomende vragen kunt beantwoorden? eHealth88 helpt u graag met al uw vragen rondom eHealth. Geïnteresseerd? Kijk dan gerust verder op onze website of neem contact met ons op via info@ehealth88.nl of 030 – 3200380.

Bron: smarthealth.nl

Recente blogs

Zoeken