Het gebruik van Activity Trackers in de Zorg

 in Blog, eHealth, Innovatie, mHealth

Het gebruik van commercieel verkrijgbare activity trackers en smartwatches motiveert mensen om meer te bewegen, maar tegelijkertijd blijken ze juist onnauwkeurig te meten bij mensen met een chronische ziekte zoals artrose, COPD of diabetes tijdens dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, stofzuigen of kleine stukjes lopen. Dat stelt promovenda Darcy Ummels, onderzoekster bij lectoraat Autonomie en participatie van mensen met een chronische ziekte van Zuyd Hogeschool. Er zijn onder fysiotherapeuten en ergotherapeuten veel vragen over het gebruik van activity trackers in de zorg en er lijken nu eindelijk ook antwoorden te komen vanuit wetenschappelijk onderzoek.

Wat kunnen Activity Trackers betekenen in de zorg?

Een activity tracker of smartwatch is een digitaal horloge waar een kleine computer is ingebouwd en die te koppelen zijn aan je smartphone of computer. Een smartwatch kan bij patiënten bijvoorbeeld worden ingezet om hartslag te meten of stappen te tellen. Aan de hand van gekoppelde apps op een smartphone kan zo beweging in kaart worden gebracht. Patiënten kunnen deze bewegingsgegevens delen met zorgverleners, zo kunnen zorgverleners aan de hand van deze gegevens beter een persoonlijk behandelplan opstellen. Zo zouden patiënten die moeten bewegen in theorie beter en persoonlijker geholpen kunnen worden.

Gaan mensen meer bewegen door het gebruik van een smartwatch?

Uit onderzoek van de Indiana University blijkt dat mensen daadwerkelijk meer gaan bewegen door een stappenteller te dragen. Je wordt gemotiveerd om meer te bewegen en minder te zitten.Niemand vindt het tenslotte leuk om te zien dat ze doelen niet behalen. In het onderzoek zijn 4 mannen en 22 vrouwen tussen de 40 en 66 jaar 12 weken lang elke dag gevolgd terwijl zij een activity tracker droegen. De stappenteller registreerde alle beweging, als de stappenteller even geen activiteit zag werden de mannen & vrouwen aangespoord om weer in beweging te komen. Ook ontvingen zij een keer in de 2 weken een mail met tips over de beste voeding die je kan nemen tijdens het bewegen.. Ook kregen zij per mail meer tips over bewegen. De deelnemers moesten één keer in de week hun stappenteller aansluiten op hun laptop of computer, zij konden dan middels een grafiek zien hoeveel zij die week hebben bewogen. Gedurende dit onderzoek bleek uit die grafieken dat de deelnemers veel actiever waren geworden.

Activity trackers schieten nog tekort voor patiënten met een chronische aandoening

Het blijkt dat het aantal stappen niet nauwkeurig wordt gemeten bij mensen met een chronische ziekte, bijvoorbeeld bij mensen met aan artrose, COPD of diabetes. Bij de dagelijkse klusjes, zoals boodschappen doen, stofzuigen en kleine stukken lopen wordt door de activity trackers nauwelijks activiteit gemeten. Dit is onderzocht door onderzoeker Darcy Ummels. Zij kregen veel vragen of bepaalde trackers betrouwbaar of gebruiksvriendelijk zijn en op welke manier deze ingezet kunnen worden tijdens de therapie of thuis. Het doel van de studie: onderzoeken of commercieel verkrijgbare activity trackers erin slagen om precies de stappen te tellen in het dagelijks leven van mensen met een chronische aandoening. Ummels en haar collega’s stelden een beweeg protocol op met dagelijkse werkzaamheden, zoals boodschappen doen, stofzuigen, ramen lappen of een klein stukje lopen. 129 mensen met een chronische aandoening werden uitgerust met een stappenteller. Uit het onderzoek is gebleken dat een stappenteller te langzame stappen niet telt, en aangezien bij het huishouden of andere dagelijkse kleine klusjes mensen vaak te langzaam lopen telt het dus niet mee. Uit dit onderzoek bleek ook dat het niet uitmaakt of het een oud of nieuw model tracker is, de uitkomst blijft hetzelfde. Ondanks er steeds nieuwere smartwatches komen, ze steeds beter worden met betere functies en nauwkeurig sport en slaap kunnen tracken, blijft het meten van kleine, langzame bewegingen tot dit moment te onnauwkeurig.

Het gebruik van activity trackers is toch nuttig

Mensen zijn dus geneigd meer te gaan bewegen met het gebruik van een activity tracker, maar gaat dit zorgverleners en patiënten ook helpen in de zorg? Uit het genoemde onderzoek uit de VS kan geconcludeerd worden van wel. Het gebruik kan dus bijdragen aan betere gezondheid, want hoe meer er wordt bewogen hoe minder risico op onder andere hart en vaatziekten. Activity trackers en smartwatches kunnen dus al zeker nut hebben bij behandeling van patiënten, zolang er maar intensief bewogen wordt. Het is nog even wachten totdat de techniek het toelaat om ook de kleinere bewegingen te meten en activity trackers dus ook ingezet kunnen worden voor patiënten met een zoals eerder genoemde chronische aandoening. Activity trackers en smartwatches kunnen dus zeker een bijdrage leveren voor behandelingen in de zorg.

Bron: smarthealth.nl, nu.nl

Wij schreven al eerder over het gebruik van wearables, je leest het hier:

 

Recente blogs

Zoeken