Wat vinden zorgprofessionals van fitness wearables?

 in Blog, mHealth

Zien Nederlandse zorgprofessionals toegevoegde waarde in het gebruik van wearables? Smarthealth deed een lezerspanels over fitness en gezondheid wearables en fitness apps. Aan dit onderzoek deden 500 lezers mee.

Fitness wearable

De helft van de ondervraagde is in het bezit van een fitness of gezondheid wearable. Ongeveer een derde van de ondervraagden heeft nog geen wearable, maar heeft wel de intentie om deze aan te schaffen. 17% van de ondervraagden gaf aan dat ze geen gebruik willen maken van een fitness wearables. Zij vinden de (te) hoge prijzen een reden om geen fitness wearable aan te schaffen. Ook gaven mensen aan dat ze niet op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk en beschikbaar is.

Wat opvallend is, dat bijna 60% een activity tracker gebruikt. Activity tracker, sporthorloges, smartwatches en smartbands vallen allemaal onder fitness wearables.

Merkvoorkeur van de deelnemers.

De merkvoorkeur van de deelnemers lijkt heel ergs op wat uit internationale marktonderzoeken te zien is. Ook hier is de Fitbit de marktleider. Deze wordt gevolgd door Polar, Apple en Garmin.

Waarom gebruiken mensen een wearable?

Meer dan de helft (68%) van de ondervraagden gebruikt dus een fitness wearable. Maar waarom eigenlijk? Zij gebruiken een wearable met als voornaamste reden: inzicht krijgen in dagelijks beweeggedrag. Daarna is er behoefte aan een hulpmiddel bij het sporten of fitnessen. Een andere reden waarom de deelnemers een wearable aanschaffen is dat mensen motivatie nodig hebben om meer te gaan bewegen. 45% van de deelnemers die houden gewoon van gadgets.

Gezondheid apps.

De meeste mensen die in bezit zijn van een fitness wearable gebruikt ook nog andere gezondheid app(s) op hun smartphone. De meeste mensen die niet in bezit zijn van een fitness wearable geeft 60% aan dat zij gebruik maken van gezondheid app(s). Zo staan de apps Runkeeper en Apple Gezondheid erg hoog in het lijstje van gezondheid app(s). Daarnaast geven fitness wearable of apps heeft het gevoel dat zij meer zijn gaan bewegen. 60% van de deelnemers wordt dus op deze manier gestimuleerd om meer te bewegen.

Wat vinden zorgprofessionals van fitness wearables in de zorg?

55% van de mensen die meededen aan dit onderzoek geeft aan dat zij zorgprofessionals zijn. Zij zien veel kansen voor fitness wearables in de zorg. Zij vinden dat op gebied van wetenschappelijk onderzoek, preventie, zelfmanagment, sport en fitness, en tele-monitoring veel mogelijkheden liggen voor de inzet van activity trackers.

Een Fitbit wordt nog niet voorgeschreven op doktersadvies.

Onder zorgprofessionals blijkt er een sterke interesse te zijn in fitness wearables. Meerdere zorgprofessionals geven aan ervaring op te willen doen met het gebruik van wearables, bijvoorbeeld om te kijken of ze dit aan hun patiënten kunnen aanraden. Tegelijkertijd geven achttien mensen aan hun wearable te gebruiken als persoonlijke ondersteuning bij een (chronische) ziekte of aandoening. Slechts drie deelnemers laten weten hun wearable op doktersadvies te gebruiken. Zowel aan de zorgaanbod als aan de zorgvraagkant wordt er geëxperimenteerd met het gebruik van wearables. Belangstelling is er, maar een Fitbit op doktersadvies wordt nog niet voorgeschreven.

Wearables voor een brede doelgroep.

Wat ook nog eens opvallend is dat wearables geassocieerd worden met jonge mannen. Dit terwijl meer dan de helft van de deelnemers boven de 35 jaar is. 16% is 65+, 27% is tussen de 45-55, en 25% is tussen de 35 en 45. Dit geeft dus aan dat wearables niet alleen bedoeld zijn voor de jonge, hippe man of vrouw!

Bron: Smarthealth

Recente blogs

Zoeken